7 karácsonyi film, ami a pasidnak is tetszeni fog

karácsony film mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha megvolt az ajándékozás, túl vagytok a bejglievésen, és már csak egy jó kis karácsonyi film hiányzik az ünnepi napokra, válassz olyat, amitől a pasid sem fog kifutni a világból! Mi segítünk.

1. Szellemes karácsony

Charles Dickens klasszikus Karácsonyi ének című kisregényéből körülbelül két-háromévente készül egy újabb filmfeldolgozás, a többségükben jó nyálasak és unalmasak. Ez az 1988-as mozi is Dickens történetét veszi alapul, csak épp modern környezetbe helyezi, vígjátékot csinál belőle, és alaposan kiforgatja, a szó legjobb értelmében. Ráadásul Bill Murray alakítja benne a karácsonygyűlölő mogorva tévéelnököt, aki alapos leckét kap.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

2. Karácsonyi lidércnyomás

Minden idők egyik legzseniálisabb animációs és bábfilmjét Tim Burton (Ollókezű Edward, Sweeney Todd) műveként szokás számon tartani, noha ő "csak" írója és producere volt a filmnek. A történet a halloweeni rémisztgető, Rosszcsont Jack akcióját meséli el, aki elrabolja a Mikulást, és átveszi tőle a bizniszt. Ez viszont nem várt ajándékokat eredményez a világ karácsonyfái alatt.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

3. Tapló télapó

A Billy Bob Thornton által ebben a filmben alakított karakter a valaha volt egyik legsurmóbb főszereplő: áruházi Mikulásként dolgozik, de rühelli a gyerekeket és a karácsonyt, állandóan részeg, és az egészet csak azért csinálja, hogy majd szenteste kirabolhassa a plázát. Most azonban emberére akad: egy dagi kisfiú az istennek se akar leszállni róla. Hihetetlen, de a végére egy igazi karácsonyi film sül ki belőle, persze a legjobb fekete humorral keverve.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

4. Mi a manó

Hozzánk csak DVD-n jutott el, noha Amerikában 2003 egyik legnagyobb kasszasikere volt ez a karácsonyi mozi, melyben Will Ferrell a Mikulás egyik manóját alakítja, aki az Északi-sarkon nőtt fel. Amikor feltűnik neki, hogy ő miért két méter a pici manók között, kiderül a turpisság: őt csak örökbe fogadta a Télapó. Így hát hősünk elindul megkeresni az igazi apját a nagyvárosba, ami egy kétméteres karácsonyi manónak elég sokkoló kihívás.

ecranlarge.com
ecranlarge.com

5. Bunyó karácsonyig

Egyes vélemények szerint a munkaszüneti napok igazi jellegzetessége az, hogy olyankor Bud Spencer-Terence Hill filmek mennek a tévében. Nos, az ikonikus páros utolsó közös filmje épp egy karácsonyi darab, amiben a már kicsit lassabb mozgású és nem kicsit ráncosodó főhősök azt csinálják, amihez a legjobban értenek: kiosztanak a vadnyugaton néhány pofont, miközben egymással csipkelődnek.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

6. Északi karácsony

A Dalok a konyhából és a Tótumfaktum norvég rendezőjének filmjét még néhány moziban is el lehet csípni karácsony környékén. A film szenteste játszódik, a helyszín egy skandináv kisváros, a főszereplők pedig hétköznapi figurák, akiknek a különböző (humoros, csendes, megható, avagy szomorú) történeteik egymást keresztezik ezen a napon. Igazi hangulatos darab, a nem hollywoodi karácsonyi filmre vágyóknak.

ecranlarge.com
ecranlarge.com

7. Fegyverszünet karácsonyra

Hogy a háborús és a karácsonyi film nem két egymást kizáró műfaj, arra itt a bizonyíték. Ez a széles körű európai koprodukcióban készült (francia-német-angol-román) mozi az első világháború idején játszódik, a megmerevedett frontvonalak egyikén. Az egymással szemben lövészárkokban kuporgó ellenségekben karácsony este felmerül a kérdés: lehetséges-e egyetlen napra felfüggeszteni a háborút?

AFP/Photo12
AFP/Photo12


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.