Nők, akiket felsőbbrendűnek tartanak a férfiak

film mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egy nőnek szuperképességei vannak, az még a férfiakat is lenyűgözi, és rajonganak érte, dicsőítik, sőt tódulnak, hogy megnézhessék őt a filmvásznon vagy a képregények lapjain. Összegyűjtöttük a kedvenc szuperhősnőinket.

1. Macskanő

Az egyik legismertebb szuperhősnőt még a mozikban is el lehet kapni: szerepel ugyanis A sötét lovag - Felemelkedés című filmben, amelyet jelenleg is játszanak. A Macskanő a Batman-univerzum része, eleinte a denevérember ellenfeleként jelent meg a képregények lapjain, persze később előfordult az is, hogy romantikus kapcsolatba bonyolódtak ők ketten - aztán ahogyan egyre népszerűbb lett, már saját történeteket is kapott. A filmvásznon a Macskanőt többek között Michelle Pfeiffer formálta meg (Batman visszatér), majd Halle Berry bújt a bőrébe egy felejthető önálló mozifilm erejéig (Macskanő). A legújabb verzióban pedig Anne Hathaway játssza a képregényes eredetihez (bőrruhás, cinikus, atletikus képességű műkincstolvaj) leginkább hasonlító szuperhősnőt.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

2. Wonder Woman

Az egyik legkorábbi és leghíresebb (és a női egyenjogúságért a popkultúrában nagyon is sokat tevő) szuperhősnő Wonder Woman, akinek azonban a képregények terén meglévő népszerűségét furcsamód nem tudták átültetni sikeresen más médiumokra. Néhány animációs sorozaton és elvetélt mozifilm-kísérleten kívül nem sok alkalommal láthattuk mozgóképen az amazon hercegnőt, aki szupererején és repülési képességén kívül még az állatokkal is beszélni tud. Legutóbb tavaly próbálkoztak Amerikában egy Wonder Woman-tévésorozattal, de (talán épp a mai szemmel viccesnek tűnő csillagos szerkója miatt) rémes fogadtatást kapott az első rész, utána pedig nem is készült el a többi.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

3. Elektra

Elektrának nem csak a neve görög: az eredettörténete szerint ott is született, később pedig Ázsiában tanulta ki a harcművészeteket és lett magasan képzett nindzsa bérgyilkosnő - mielőtt szuperhősnek állt, hogy a bűnt üldözze. A mindig vörös ruhában tündöklő Elektra képes megbűvölni az embereket és árnyékként mozogni, állandó társa és szerelme pedig egy másik szuperhős: Daredevil. A filmvásznon Jennifer Garner megformálásában az ő oldalán láthattuk először (Daredevil), majd egy saját mozifilmet is kapott (Elektra) - mindkettő szerény fogadtatásban részesült.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

4. Nyúlányka

Van olyan szuperhősnő, aki családanya is egyben: ilyen Nyúlányka, aki A hihetetlen család című zseniális animációs film történetének idején már inkább Nyúlasszonyka, hiszen három csemetét is nevel a szintén szuperhős férjével. Mint ahogy a neve is elárulja, Nyúlányka elképesztően rugalmas testtel bír, amelyet szint gumiként tud megnyújtani. A képességeire pedig a család többi tagjával együtt szüksége is lesz, amikor a békés és unalmas kertvárosi létből ismét harcra hívja őket egy szuperellenfél.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

5. Láthatatlan Lány

A Láthatatlan Lány egy szuperhős-csapat, a Fantasztikus Négyes tagja, akik egy űrutazás során kapott sugárzás révén kapták a különleges képességeiket, hogy aztán ezeket a jó ügy szolgálatába állítsák. Közülük pedig talán mindenki a hősnőnket irigyli a legjobban, hisz ki ne ábrándozott volna már arról, hogy képes legyen időnként teljesen láthatatlanná válni mások számára? A mozinézők számára a Láthatatlan Lányt Jessica Alba jelenti: ő játszotta a szuperhősnőt mindkét eddig említésre méltó filmváltozatban (A Fantasztikus Négyes; A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó).

AFP/Photo12
AFP/Photo12

6. G-girl

Hogy egy olyan szuperhősnőről is szót ejtsünk, akiben nem a szuperképessége a legemlékezetesebb, következzék G-girl, azaz Uma Thurman A szuper exnőmből. A képregényhősök párosítása a romantikus komédia műfajával elsőre merész ötletnek tűnt, de aztán több-kevesebb sikerrel végül működni tudott: a történetben G-girl civil énje megismerkedik egy teljesen hétköznapi sráccal és egymásba szeretnek, azonban a szuperhősnő követelőző énje később tönkreteszi a kapcsolatot. De hogyan szerelje le szerencsétlen pasi az exét, ha az egy természetfeletti erővel bíró, repülni képes szuperhősnő?

AFP/Photo12
AFP/Photo12

7. Vadóc

Nem is annyira szuperhősnő, mint inkább szuperhőslány: Vadóc az X-Men-univerzum egyik legbájosabb karaktere, akinek különleges képessége azt teszi lehetővé, hogy ha hozzáér másokhoz, akkor elszívja az erejüket, emlékeiket - akár a szuperképességüket is. Vadóc azonban ezt inkább átokként, mint áldásként éli meg, hiszen melyik tinilány akarna tartózkodni a csókolózástól attól félve, hogy a fiújának baja esik az érintésétől? A moziban Anna Paquin alakította Vadócot: ez eddig három filmet jelentett: X-Men - A kívülállók; X-Men 2; X-Men: Az ellenállás vége.

AFP/Photo12
AFP/Photo12


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.