Testet öltött a gonosz? A Molyember legendája

kísérlet lény ezotéria gonosz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy év alatt vagy százan jelentették, hogy látni vélték a vörösen izzó szemekkel rendelkező szárnyas lényt Point Pleasant környékén. Egyesek szerint maga a gonosz öltött testet, mások szerint a mutáns lény titkos katonai génkísérlet eredménye.

Amerika egyik leghíresebb, máig megoldatlan rejtélyének főszereplője egy olyan lény, melyről azt sem tudni, hogy ember, állat vagy természetfeletti entitás. A szemtanúk beszámolói szerint, akik állítják, hogy létezik, a Molyember közel két méter magas, hatalmas szárnyakkal rendelkezik, szemei vörösen izzanak, testét pedig barnás szőr fedi, mellyel együtt félelmetes, mutáns molylepke látszatát kelti.

Forrás: Facebook / The Mothman Museum
Forrás: Facebook / The Mothman Museum

Először 1966-ban tettek jelentést egy félelmetes, hátborzongató hangon vijjogó lényről, amelyet két fiatal házaspár november 15-én látott az amerikai Point Pleasant melletti, a második világháború alatt robbanószereket készítő, elhagyatott gyártelep környékén. A fiatalok a sötét kerítés mögött pillantották meg a félelmetes, vörös szempárt, majd a tulajdonosát: egy emberi formájú, de két méter magas, szárnyas lényt. A látvány halálra rémítette őket. Gondolkodás nélkül szálltak vissza az autójukba, és kezdtek menekülésbe, ám a lény hatalmas sebességgel követte őket - majd egyik pillanatról a másikra eltűnt. Az esetet jelentették a helyi seriffnek, aki néhányukkal másnap felkereste a helyszínt, de semmi nyomát nem találta annak, hogy bárminemű lény a telepen járt volna.

Közel 100 észlelés egy év alatt

1966 novembere és 1967 decembere között vagy százan jelentették, hogy látták a különös lényt a környéken, ám bizonyítékot egyik esetben sem sikerült felmutatni. A lény egészen addig kísértett a város környékén, amíg be nem következett Point Pleasant történelmének legnagyobb katasztrófája: 1967. december 15-én minden előzmény nélkül összeomlott a várost az ohiói Gallipoival összekötő híd, a halálba rántva 46 embert. Különösen hátborzongató részlet, hogy többen is látták megjelenni a Molyembert a hídnál a katasztrófát megelőző napokban, és még néhányszor azután - majd soha többet.

Hogy a 46 ember haláláért a Molyember tehető-e felelőssé, vagy éppen ő lett volna az, aki hírnökként figyelmeztetni próbált a katasztrófára, nem tudni. Ahogy arra sincs egyértelmű magyarázat, hogy mi vagy ki lehet ez a különös jelenség, és milyen céllal mutatkozott meg vagy 100 esetben Point Pleasant környékén, valamint hogy miért nem készült róla egyetlen hiteles fotó sem, mely bizonyítékul szolgálhat a létezésére. Számos elmélet kering azonban a Molyemberről: vannak, akik szerint ő a megtestesült gonosz, mások szerint földönkívüliek hozták a Földre, és ők is vitték el 1967 decemberében. Akik nem hisznek benne, állítják, kitaláció és színjáték az egész - de hogy közel 100 ember részt vett volna benne?

Forrás: Facebook / The Mothman Museum
Forrás: Facebook / The Mothman Museum

Az indián átoktól a génmutációig

A Molyember rejtélye máig megoldatlan, a vele kapcsolatos elméletek száma így aztán csak egyre nő. Ezek egyike szerint a Molyember létező élőlény - bár azt nem tudni, emberi vagy állati eredetű -, melyet egyszerűen még nem ismer a tudomány. Intelligenciáját tekintve azonban minden bizonnyal egyszerű lény, hiszen fejletlen a kommunikációs készsége. Mások viszont állítják, eredetileg állat, pontosabban madár volt, mely titkos katonai génkísérletek eredményeképpen mutálódott, de olyan elmélet is él, mely szerint embereken folytak génkísérletek a környéken, így tehát emberi eredetű lényről van szó - ez magyarázná a szemtanúk állítását, miszerint a Molyember teste inkább emberre hasonlít. A földönkívüliekben hívők viszont úgy tartják, idegen civilizáció tagja: ők előszeretettel emlékeztetnek arra, hogy abban az időben Point Pleasant környékén megszaporodtak az ufóészlelések is.

A Molyembert ezek mellett sokan hiszik a gonosznak, jótékony hírhozónak, de átoknak is, melyet a környéken megölt indián szabadított rá a városra. Ezen átoknak tulajdonítanak számos, Point Pleasant környékén bekövetkezett katasztrófát is, így az 1907-es szénbánya-katasztrófát, az 1944-es tornádót, az említett Silver Bridge összeomlását, két repülőgép-szerencsétlenséget, és még sorolhatnánk.

Point Pleasant nem felejt

Bár sokan úgy vélik, a Molyember csupán kitaláció, Point Pleasant nem felejt. Hogy mindössze a legendát meglovagolva igyekeznek népszerűsíteni a várost, vagy valóban hisznek a Molyember létezésében, nem tudni, tény azonban, hogy 2002-ben már Molyember-fesztivált is rendeztek, a következő évben hatalmas szobrot emeltek a Molyembernek, és a város központi parkját is átnevezték. Sőt, múzeum is működik Point Pleasantben: 2005-ben nyitotta meg kapuit a Molyember Múzeum és Kutató Központ, amely szabadon látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.