párkapcsolat válás szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felmérések szerint vannak olyan foglalkozások, amelyek gyakrabban járnak együtt válással, mint mások. Utánajártunk a témának.

Az amerikai Journal of Police and Criminal Psychology egyik tudományos cikke (McCoy és Aamodt, 2009) érdekes tanulmányt közöl. A kutatók összesen 449 foglalkozási ág vizsgálata során megállapították minden egyes foglalkozás válási esélyét - hozzátéve, hogy a foglalkozás természetesen csak egyik összetevője a válás komplex kérdéskörének. Csupán a foglalkozás alapján tehát nem lehet következtetést levonni arról, hogy egy adott személy milyen eséllyel fog elválni házastársától.

A lista azonban ezzel a kitétellel együtt is igen érdekes. A váláshoz vezető három leggyakoribb foglalkozás a következő:

1. Táncos és koreográfus (43%)
2. Bármixer (38%)
3. Masszázsterapeuta

Thinkstock
Thinkstock

A másik oldalt véve szemügyre, a váláshoz legritkábban vezető három foglalkozási ág az említett amerikai felmérésben a következő volt:

1. Mezőgazdasági mérnök (2%)
2. Látszerész (4%)
3. Pályaudvari rendőr (5%)

A táncosok és koreográfusok esetében az egyik oki tényező a kompetitív és csúcsteljesítményt igénylő, sokszor nagy érzelmi bevonódást is igénylő munkakör lehet, ami a párkapcsolatokra is árnyékot vethet. A bármixerek rendkívül extrovertált társas közegben dolgoznak, amelyben másokhoz képest sokkal nagyobb az új kapcsolatok kifejlődésének lehetősége. Ehhez hozzájárul még a hétvégi munka és a műszakok váltakozása miatt keletkező stressz. A masszázsterapeuták munkájuk során olyan fizikai kontaktust hoznak létre, amely a lelki szálak létrejöttét is elősegítheti.

A felsorolt tényezők természetesen nem magyarázzák teljes körűen a foglalkozások és a válás kapcsolatát. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az adott foglalkozás választása előszelekcióval járhat: eleve bizonyos személyiségű és hátterű emberek jelentkeznek az adott munkakör betöltésére. Tovább árnyalja a kérdést, hogy a felsorolt csoportokba tartozó emberek sem egyformák, azaz a táncosok csoportján belül is lesznek olyan alcsoportok, akik ritkábban vagy egyáltalán nem válnak el.

Thinkstock
Thinkstock

Jókai Mór szerint a házasság olyan, mint egy ostromlott vár: aki kint van, be akar menni, aki bent van, ki akar jönni. A magyar adatok is érdekes statisztikákat mutatnak ezzel kapcsolatban. Az értelmiségiek válóperei között fordulnak elő a legbonyolultabb és legzűrösebb ügyek, és a válást kezdeményező fél az esetek körülbelül 70%-ában a feleség (végzettségtől függetlenül). Földházi Erzsébet felmérése szerint a magasabb iskolai végzettség magasabb válási kockázattal jár.

A gyermek szerepét tekintve megállapítja, hogy a gyermektelen házaspárok esetében a legnagyobb a házasság felbomlásának kockázata, de a több gyermek nem feltétlenül csökkenti a válás esélyét. A második gyermek erős stabilizáló tényező. A házasságon kívül született gyermek és a nagyon fiatal korban kötött házasság szintén nagyobb válási esélyekkel jár együtt. A vallással együttjáró konzervatív értékrend mind az amerikai, mind a magyar felmérésekben a válás ellen ható tényező és a házasság fennmaradásának esélyét növeli.

Fotó: Terry Richardson
Fotó: Terry Richardson
Kövesd a Napi hímet a Facebookon!


Mert igenis minden nap megérdemelsz egy szexi pasit. Kövesd a Napi hím oldalt a Facebookon és hagyd, hogy naponta egy szexi arc, vagy test elcsábítson!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A NAPI HÍM OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.