molylepkék kártevők gomba légy bogarak együttélés poloska poratka lakás hangya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Légyölő pókszázlábú, ezüstös pikkelyke, szalonnabogár - ők mind veled élnek, csak nem érzékeled őket. 

A lakásunk-házunk bioszférája lényegesen változatosabb, mint gondolnánk. Egy vizsgálat szerint egy átlagos amerikai családi házban több mint száz rovarfaj fordul elő. Még maguk a kutatók is meglepődtek, hogy milyen gazdag ízeltlábú-faunával rendelkezik egy kertes ház – írja az Origo.hu.

Forrás: Thinkstock

A leggyakoribbak a bogarak és a legyek voltak, ezeket követték a hangyák, darazsak, poloskák, molyok, ászkák, ugróvillások és csótányok. Sok olyan faj volt, amelyből házanként csak egyetlen példányt találtak a kutatók.

Íme az apró háziállatok listája:

A könyvtetvek a fatetvek (Psocoptera) rendjébe tartoznak az 1-2 milliméteres rovarok. Régi könyvek között bújnak meg, és penészgombákat, papírt fogyasztanak. Finom port hagynak maguk után, ebből lehet következtetni a jelenlétükre. A könyvek porolásával és permetezéssel hatékonyan csökkenthető a számuk.

A légyölő pókszázlábú (Scutigera coleoptrata) mérete körülbelül 2 centiméter, és éjszaka aktív, nappal a bútorok mögött rejtőzik. Jellemzően télre húzódik be a lakásokba, és ott a párásabb helyeket kedveli.

Az ezüstös pikkelyke (Lepisma saccharina) ugyancsak a párásabb helyeken, például a WC-ben, fürdőszobában fordulhat elő. A latin neve utal a táplálkozására: keményítőtartalmú dolgokat fogyaszt, rájárhat a lisztre, cukorra, tehát kártevő.

A szalonnabogarak vagy porvák szintén gyakori lakók, nálunk a közönséges szalonnabogár (Dermestes lardarius) a leggyakoribb képviselőjük. A spájz lakója, a nőstények általában állati eredetű élelmiszerbe (például szalonnába) rakják a petéiket.

A házi poratka (Dermatophagoides pteronyssinus) az emberről leváló hámsejtekkel, valamint az azokon megtelepedő gombákkal táplálkozik. Az ágyban a leggyakoribb, de megtalálható szőnyegen és függönyön is. Ürülékük és az elpusztult atka is allergizál. A megfelelő szűrővel ellátott porszívó, kevesebb kárpit, a légszűrők és a gyakori ágyneműcsere mind-mind segíthet az allergiás tünetek csökkentésében.

A kutatók a mosogatógépek több mint felénél gombatelepeket találtak a gép ajtaját szigetelő gumiszalagon. De nemcsak a gép volt szennyezett: az elmosogatott edényeken és evőeszközökön is találtak fekete élesztőgombákat. A hűtőszekrényt is érdemes időnként alapos takarításnak alávetni, ugyanis itt is megbújhatnak kórokozók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.