Családja körében hunyt el Ruby Dee híres amerikai színésznő

Forrás: MTI/EPA/Paul Buck -
Oscar-díj halál család polgárjogi mozgalom Hollywood Ruby Dee
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
91 éves korában meghalt Ruby Dee, aki a színpadon, filmekben és a televízióban is nagy sikert aratott, valamint az amerikai polgárjogi mozgalomnak is jeles alakja volt.

A színésznő békésen, családja körében távozott az élők sorából otthonában, a New York állambeli New Rochelle-ben. Halálhírét lánya is megerősítette - tudósít az MTI. A fekete bőrű csillag már az 1950-es években karriert csinált Hollywoodban, 2008-ban pedig Oscar-díjra jelölték az Amerikai gengszter című filmben nyújtott alakításáért. Emmy-díjra hatszor jelölték, mielőtt 1991-ben nyert a Decoration Day című tévéfilm révén.

Forrás: MTI/EPA/Paul Buck

Ruby Dee 56 évig volt Ossie Davis színész felesége. Férje 2005-ben halt meg. Tizenegy darabban és öt filmben szerepeltek együtt, és a polgárjogi küzdelemből is kivették a részüket.

A színésznő az 1940-es években kezdte karrierjét, leghíresebb filmjei között emlegetik A napfény nem eladó című 1961-es alkotást, amelyben Sidney Poitier volt a partnere. Szerepelt a Párducemberek című 1982-es filmben, valamint Spike Lee Dzsungelláz című 1991-es alkotásában is. Pályafutása hét évtizedet ölelt fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.