Védeni kezdte az afrikai oroszlánokat az USA

Forrás: Wikimedia Commons -
védelem veszélyeztetett fajok oroszlán USA Afrika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Védett státuszt adott az oroszlánok két alfajának az Egyesült Államok, hogy megóvja őket az orvvadászoktól és a trófeagyűjtőktől, köztük amerikai vadászoktól.

A Nyugat- és Közép-Afrikában előforduló Panthera leo alfajt, amelyből már csak mintegy 1400 példány élhet, kihalás fenyegette fajjá, az Afrika keleti és déli részén honos Panthera leo melanochaitát pedig, amelynek populációja még megközelíti a húszezret, veszélyeztetett fajjá nyilvánította hétfőn az amerikai vadvédelmi hatóság, a Fish and Wildlife Service. Az indoklás szerint az elmúlt húsz évben "látványosan", 43 százalékkal csökkent a két alfajhoz tartozó oroszlánok száma Afrikában.

Forrás: Wikimedia Commons

"Az oroszlán az egyik legkedveltebb állatfaj a földkerekségen, és pótolhatatlan részét képezi az emberiség közös örökségének" - hangoztatta Dan Ashe, a hatóság vezetője. Az új besorolás következményeként erősen megszigorítják a szóban forgó alfajok példányainak bevitelét az Egyesült Államokba, a kihalás fenyegette alfaj esetében gyakorlatilag betiltják és csak kivételes esetekben engedélyezik.

Forrás: McGill University

Emellett drágítják és megszigorítják a vadászengedélyek kiadását, a természetvédelmi törvényeket megsértő amerikai állampolgárokat eltiltják vadvilággal kapcsolatos mindenféle tevékenységtől, még elejtett államok tetemének (trófeájának) importját sem engedélyezik nekik.

A hatóság főleg azon amerikaiak ellen akar fellépni, akik Afrikában vadásznak nagyvadra és a trófeát magukkal viszik az Egyesült Államokba.

A Pro Wildlife egyesület szerint csak tavaly 714, amerikai vadászok által elejtett oroszlánt vittek be az Egyesült Államokba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.