10 érdekesség amit tudnod kell az Eurovíziós Dalfesztiválról

Fotó: Marton Szilvia - Origo -
érdekesség Eurovíziós Dalfesztivál döntő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szombaton kiderül, hogy ki nyeri A Dal 2016 döntőjét. A nyertes győzelme megkoronázásaként képviselheti hazánkat és mérettetheti meg A Dal 2016 győztes dalát a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon, Stockholmban. Most mindent megtudhatsz Európa legnagyobb zenei fesztiváljáról. 

A nemzetközi versenyzők sora is lassan teljes lesz, íme, 10 érdekesség Juhász Ervin Eurovíziós szakértőtől a mezőnyről és a versenyről:

Fotó: Marton Szilvia - Origo

• Idén Kína újra közvetíti majd a három adást, élőben.

• Németországban egy nemzeti döntő lesz, ahol csak a közönség választja ki, hogy ki utazhat Stockholmba.
• Görögország idén egy bevándorlókról szóló görög nyelvű dalt küld az Eurovízióra.
• Ukrajna egy olyan dallal indul, amelyik a 1940-es évek krími tatárok deportálásáról szól, amit Sztálin indított. Az énekesnő dédnagymamáját így deportálták a négy gyermekével, és az egyik lánya nem élte túl ezt az utat. A dal refrénje krími tatár nyelven van, és ezek azok a szavak, amelyeket az énekesnő (Jamala) hallott a dédnagymamájától. A dalcíme: 1944.
• Negyedik alkalommal ad otthon Svédország az Eurovíziós Dalfesztiválnak.
• Írországot Nicky Byrne képviseli, aki a Westlife együttes egykori tagja volt.
• San Marinót egy török énekes képviseli, Svájcot pedig egy kanadai.
• Izraelt egy tehetségkutató műsor nyertese képviseli.
• Az idén több visszatérő versenyző lesz, mint eddig bármelyik évben: Deen (Bosznia 2004), Ira Losco (Málta 2002), Greta Salome (Ízland 2012), Kaliopi (Macedónia 2012), Poli Genova (Bulgária 2011), és a Highway zenekar egyik tagja képviselte már Montenegrót 2005-ben.
• Jelenleg az orosz énekest, Sergely Lazarevet tartját eddig a legesélyesebbnek az Eurovízón, aki a legsikeresebb popsztár Oroszországban, de Fehéroroszországban, Ukrajnában, Litvániában, Észtországban és Örményországban is hatalmas népszerűségnek örvend.

A Dal 2016 döntőjével egy időben másik négy országban is - Szlovénia, Finnország, Moldova, és Norvégia - az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételért megy majd a verseny.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.