Hivatalos nevet kapott a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égiteste

Naprendszer név bolygó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A póheten indiánok nyelvén égboltot jelentő Arrokoth nevet kapta az a Földtől mintegy 6,5 milliárd kilométerre lévő jeges bolygókezdemény, amely a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égiteste – írja az MTI, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) közleménye alapján.

A NASA New Horizons nevű űrszondája január 1-jén repült el a tudósok által korábban hóemberhez, majd inkább mézeskalács-figurához hasonlított égitest mellett. A Plutótól 1,6 milliárd kilométerre lévő objektum eredetileg az Ultima Thule becenevet kapta a kutatóktól.

Az Arrokothot 2014-ben a Hubble űrteleszkóp fedezte fel, a NASA 2015-ben döntött úgy, hogy a New Horizons misszióját kiterjesztik a kisbolygó vizsgálatára. A tudósok szerint a Kuiper-övben található 36 kilométer hosszú, vöröses színű Arrokoth két objektum lassú egybeolvadásával jött létre a Naprendszer korai időszakában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.