80 éves lett az Elfújta a szél

Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/MGM/Mgm -
80 év Vivien Leigh Clark Gable Elfújta a szél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
80 éve annak, hogy bemutatták a mozikban az Elfújta a szél című ikonikus filmet.

Minden idők egyik legikonikusabb filmje az Elfújta a szél, amely Margaret Mitchell regényéből készült. A fiatal újságírónő összesen 9 évig dolgozott a művén, amely végül 1936-ban jelent meg. Pillanatok alatt bestseller lett belőle, a Blikk azt írja, már az első nap mind az ötvenezer példány elkelt belőle, és a szerző egy év múlva Pulitzer-díjat kapott.

Clark Gable és Vivien Leigh tökéletes párost alkotott Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/MGM/Mgm

A sikeren felbuzdulva készítették el a regény filmváltozatát, amelynek férfi főszerepét a kor egyik legnépszerűbb színésze, Clark Gable kapta. Scarlett szerepe végül Vivien Leighnek jutott, annak az angol színésznőnek, akit korábban alig ismertek. Számára ez a film hozta meg a világhírnevet, tökéletesen alakította a kissé elkényeztetett, mégis céltudatos fiatal nőt.

Az 1939-ben bemutatott film végül nyolc Oscart is besöpört, többek között a legjobb film, rendező (Victor Fleming), színésznő (Vivien Leigh) és női mellékszereplő (Hattie MacDonald) díját kapta meg.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.