Koronavírus: naponta több milliárd forintnyi magyar bankjegy kerül karanténba

bankjegy fertőtlenítés készpénz forint karantén Magyar Nemzeti Bank koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Ripost információi szerint nemcsak Kínában és Dél-Koreában fertőtlenítik a készpénzt, de a Magyar Nemzeti Bank is komolyan veszi a vírusfenyegetést, ezért naponta több milliárdnyi forintot helyez karanténba és tisztít meg.

Mint tudjuk, a koronavírus akár napokig is életben maradhat a műanyagon, papíron, és pár óráig a fémen is, ezért javasolja minden szakember a gyakori kézmosást.

Korábban kimutatták, hogy az influenza egyes vírusai akár több mint két héten át is életben maradnak a papírpénzen. Dél-Koreában és Kínában speciális eljárással kezelik, fertőtlenítik és karanténba helyezik a készpénzt, hogy megakadályozzák a felületén megtapadó koronavírus terjedését.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Ripost megkereste a Magyar Nemzeti Bankot, hogy megtudja: a forint esetében várható-e hasonló óvintézkedés?

„A Magyar Nemzeti Bank logisztikai központjában – a koronavírus terjedésének megelőzését szolgáló intézkedéseként is –

a készpénzforgalomból naponta milliárdos nagyságrendben, zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig „pihenteti". Azt követően a megfelelőnek ítélt és kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák, s azokat egy 160-170 Celsius fok hőmérsékletű alagúton küldik át.

Az alkalmazott intézkedésnek és a korszerű technológiának köszönhetően a jegybankba befizetett bankjegyek újra kifizetése esetén minimális a kockázata annak, hogy esetlegesen fertőzött bankjegyek kerüljenek a forgalomba."

A legfrissebb kimutatások szerint nem csak a papíron, de a műanyag felületen, így a banki terminál gombjain is életképes maradhat a koronavírus. Jó tudni, hogy a bevásárlókocsik és a bevásárlókosarak fogantyúi szintén műanyagból készülnek, és szintén rengetegen megfogják azokat – így nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen

fontos az alapos kézmosás, és az, hogy ne érjünk az arcunkhoz, orrunkhoz, szánkhoz.

A SARS koronavírus P9-es törzse műanyagon és üvegen 4, papíron 4-5, fémen pedig 5 napig is életképes. Fotó: Koncz Márton - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.