Ezért nem kell sportoláshoz bugyit viselni

Forrás: Shutterstock -
fertőzések alsónemű sport hüvelyi fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakértők néha furcsa dolgokat állítanak, és furcsa dolgok után kutatnak, és szinte minden meglepő állításra van ésszerű magyarázatuk. Arra is, hogy miért nem kell edzéhez bugyit húzni.

A megfelelő sportruházat kiválasztása is pont ugyanolyan nehéz, mint arról dönteni, hogy mi legyen a választott mozgásformánk. Aztán ha megtaláltuk a megfelelőt mindkettőből, soha többé nem akarunk már mást. Azon azonban valószínűleg soha senki nem gondolkodott még, hogy a tökéletes sport leggings alatt mit kellene viselni. Teljesen természetes módon, gondolkodás nélkül felhúzzuk az éppen aktuális fehérneműnkre. Nos, szakértők szerint változtatnunk kell ezen szokásunkon, mert nem kell a leggins alá semmi.

A furcsának ható javaslatot a szakértők egyészségügyi okokkal indokolják. A női nemi szerv nagyon érzékeny, a legkissebb irritációra is komoly fertőzéssel reagálhat. A túlzott izzadás miatt a vagina környéke felmelegszik, így edzés közben akaratlanul is megágyazunk a baktériumoknak és a fertőzéseknek. Ezt súlyosbítja a szűk, és nem lélegző fehérnemű.

A szakértők szerint nem kell edzéshez bugyit húzni Forrás: Shutterstock

Dr. Lucy Glancery, aki nemi szervekre specializálódott plasztikai sebész, a Myimperfectlive.com-nak elmondta, edzés közben mindenképpen lélegző anyagból készült fehérneműt kell viselni: "Edzés előtt gondoljunk arra, hogy mozgás közben lélegző fehérneműt viseljünk, hogy a női nemi szerv is lélegezhessen. A szorosan illeszkedő anyag növeli a verejték és nedvesség felhalmozódását, és fertőzéseket okozhat, amelyek károsítják a hüvely pH-ját."

Dr. Tania Adib nőgyógyász szerint a baktériumok okozta fertőzések gyakoribbak, ha az edzés közben túl szoros fehérneműt viselünk. A hólyagfertőzések azért is fordulhatnak elő gyakrabban, mert a baktériumok könnyebben elvándorolhatnak a hólyag felé mozgás közben. Még jobb azonban, ha semmit sem viselünk. Ebben az esetben azonban a sportruházat minőségére kiemelten kell figyelni. Ha a sportnadrág is lélegző anyagból van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a minimálisra csökkentettük a fertőzések lehetőségét.

Aki edzőterembe jár, nagyon ügyeljen a higiéniára. Minden eszközre terítsünk törölközőt, mielőtt ráülünk, és a talajgyakorlatokat is csak a saját takarónkon, jógamatracunkon végezzük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.