Meglepő tények a gésák rejtélyes világából

Forrás: Mint Images via AFP/© Mint Images/Mint Images -
gésa kultúra Japán magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai napig keveset tudunk a gésák rejtélyes világáról, pedig ez a foglalkozás – vagy inkább életforma – már az 1700-as években megjelent. Kislány korban dőlt el, hogy valakiből gésa lesz, ekkor el kellett hagynia a családját, onnantól igen komoly képzés várt rá az okijában. Kezdetben szolgálóként dolgoztak, majd egy táncvizsgát követően váltak minaraivá. Ezután egy gésa nővér mentorálta őket tovább, valódi gésa 20-22 éves korukban lett belőlük. Később választhattak maguknak egy dannát, akinek gyakorlatilag a szeretőjük lettek, és a férfi támogatta őket anyagilag. De mondhatni házastársi viszony volt köztük, a gésa nem csalhatta meg őt.E titokzatos nőkről a mai napig sok legenda kering. Íme néhány érdekesség, amit talán eddig nem tudtál róluk.

Eredetileg férfiak voltak.
A legelső gésák férfiak voltak, akik művészként jelmezben, kifestve szórakoztatták a közönséget az 1600-as évektől. Majd a XVIII. század elején megjelentek a nők a szakmában, eleinte nagy meglepetést okozva. Később olyan népszerűek lettek, hogy a férfiakat teljesen kiszorították, és egy idő után már csak rájuk használták a gésa szót.

A szex nem volt része a munkájuknak.
Sokáig az volt az emberek fejében, hogy a gésák prostituáltak, és többen a mai napig úgy hiszik, pénzért árulták a testüket. Csakhogy szó nincs erről a gésák igen tanult nők voltak, sőt mi több, művészek. Feladatuk a szórakoztatás volt, de nem testi örömökkel, hanem társalgással, zenéléssel , tánccal énekkel. Egy gésa annál többet ért, minél műveltebb volt, és minél jobban tudott beszélni.
Törvény tiltotta nekik, hogy pénzért nyújtsanak szexuális szolgáltatást - noha a szüzességük pénzért kelt el - ez a tévhit valószínűleg a második világháborúban terjed el, amikor is az igazi gésák egyre kevesebben lettek, viszont a prostituáltak elkezdték a rájuk jellemző öltözetben árulni magukat a nyugati katonák számára. Így sokáig velük azonosították őket.

Feladatuk a szórakoztatás volt, de nem testi örömökkel, hanem társalgással, zenéléssel , tánccal énekkel Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Mami Nagaoki

Igazi sztárok voltak.
A gésák óriási népszerűségnek örvendtek, valóságos sztárok voltak a fénykorukban. Ők testesítették meg magát a divatot, éppen ezért gyakran különböző termékeket reklámoztak. Élőben azonban ritkán lehetett látni őket, csak az kerülhetett velük közetlen kapcsolatba, aki ki tudta fizetni busás díjukat. Így, szerencsésnek érezhette magát, aki megpillantott egy gésát.

Nagyon babonásak.
Ha komoly döntés vagy nagyobb esemény előtt állnak, a gésák mindig elővették a kalendáriumot, és megnézték, hogy alkalmas-e az időpont az adott dologhoz. Ezen kívül gyakran jósok segítségét kérték, ha bizonytalanok voltak.

Tetemes összegért adták a szüzességüket.
Noha a gésáknak nem volt feladatuk a szexuális szolgáltatás nyújtása, de a szüzességüket el kellett veszíteniük, mert különben nem tekintettek rájuk érett nőként. Ez a gésává válás része volt. Az első szexuális aktus az úgynevezett mizuage szertatás keretein belül történt, amit egy több napos ünnepi ceremóniaként kell elképzelni. A megfelelő férfit pénzösszeggel való licitálás után a ház okászánja (anya) választotta ki a gésának.

Az első szexuális aktus az úgynevezett mizuage szertatás keretein belül történt Forrás: AFP/DAVID DUCOIN/ ONLYWORLD.NET/David Ducoin

Nem ismerték a pénz értékét.
A gésák elképesztő összegeket kerestek, sokszor többet, mint egy nagyvállalat vezetője, ám nem ők kezelték a vagyonukat, hanem az okija. Ezek a nők, ha vásároltak is valamit, többnyire a ház számlájára íratták, és gyakorlatilag nem is voltak tisztában azzal, mi mennyit ér.

Ezért fehér a gésák arca!
A maikó, azaz a tanuló gésa sminkje hagyományosan a fehér arc és piros száj, de az érett gésák is a legtöbbször fehérre festették az egész arcukat és a nyakukat. Ennek okára azonban több magyarázat van. Egyes szakértők úgy gondolják, Kínából ered ez a szokás, és a palota hölgyei kezdték el viselni. Egy másik magyarázat szerint, az Európából hazatért japánok „sápadt arcú" szépségekről meséltek, így lett népszerű a fehér arc.

Az érett gésák is a legtöbbször fehérre festették az egész arcukat és a nyakukat Forrás: Mint Images via AFP/© Mint Images/Mint Images

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.