2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Felfüggesztették a Pfizer vakcina használatát hibás csomagolás miatt ideiglenesen Hongkongban

Forrás: AFP/Jeff Pachoud -
Pfizer-BioNTech Hongkong
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hongkong ideiglenesen felfüggesztette a Pfizer/BioNTech-féle koronavírus elleni vakcina használatát, miután a gyártó jelezte, hogy a városban használt egyik sorozat fioláinak zárókupakja nem megfelelően zár - adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post című hongkongi lap.

A hongkongi kormányzat szerdán határozatlan időre felfüggesztette mind a 21, a német-amerikai fejlesztésű oltóanyagot használó közösségi oltóközpont tevékenységét. A központokban szerda reggel, a bejelentés előtt még több tucatnyi embert oltottak be a BioNTech Comirnaty vakcinájával.
A BioNTech Hongkongot és Makaót is figyelmeztette az oltóanyag 210 102-es sorozatának csomagolási hibájára, és a biztonság kedvéért leállította a sorozat kiszállítását az ügy kivizsgálásának idejére - közölte mindkét város kormányzata.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

A makaói kormányzat szintén felfüggesztette a kérdéses sorozat alkalmazását, ugyanakkor megnyugtatta a lakosságot, hogy az oltóanyag érintett dózisai nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

A hongkongi vezetés mindazonáltal elővigyázatosságból a Pfizer vakcina egy másik sorozatának alkalmazását is felfüggesztette. A hongkongi egészségügyi minisztérium vésztanácskozást fog tartani a Fosun Pharma nevű, sanghaji székhelyű gyógyszeripari vállalattal, amely a BioNTech/Pfizer oltóanyag beszállítója.

Hongkongban a BioNTech/Pfizer vakcinán kívül a Sinovac kínai gyártó oltóanyagával folyik jelenleg a lakosság oltása. A város kormányzata már az AstraZenecával is megállapodott a brit gyártó az Oxford Egyetemmel közösen fejlesztett vakcinájának beszállításáról, ám ez az oltóanyag csak az év második felében lesz elérhető Hongkongban. A különleges státuszú városban kedd reggelig 403 ezer ember, vagyis a lakosság 5,3 százaléka kapott már védőoltást. Több mint 150 ezren a Pfizer/BioNTech vakcina első adagját, míg közel 253 ezren a Sinovac féle oltóanyag első dózisát kapták meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.