Nagy a baj! Kritikus szinten a kórházban ápoltak száma, ezért kéthetes országos karantént rendelt el a kormány Szlovákiában

Forrás: AFP/Vladimir Simicek -
COVID-19 karantén koronavírus Szlovákia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kéthetes, országos karantént rendeltek el csütörtöktől Szlovákiában, hogy megfékezzék a világszerte leggyorsabban ott terjedő Covid-19-járványt. A kórházakban ápolt koronavírusos paciensek száma elérte a kritikus szintet, és továbbra is alacsony a népesség átoltottsága.

A kormány csütörtöktől három hónapra szükséghelyzetet rendelt el. Ennek értelmében két hétre kijárási tilalmat is bevezetnek - közölte a kormány ülése után Eduard Heger miniszterelnök.

Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ez alól kivételt képez a munkába járás (munkáltatói igazolással, az oltatlanok és a betegségen át nem esettek számára kötelező ingyenes teszttel), iskolába járás, az alapvető fogyasztási cikkek és szolgáltatások beszerzése, illetve az oltóhelyre, illetve tesztelésre való elmenetel. A kormány határozottan ajánlja a távmunkát.
A kijárási tilalom nem vonatkozik a temetésekre, esküvőkre és keresztelőkre.

Forrás: AFP/Vladimir Simicek

"Együtt kell tartanunk a társadalmat. A helyzet komoly" - mondta a kormányfő, aki szerint nagyon fontos az egység az oltottak és az oltatlanok, a kormány és az ellenzék között, valamint a társadalom egészében.

A korlátozások - amik egyebek mellett az éttermeket és a nem alapvető szükségleteket kielégítő cikkeket árusító üzleteket érintik - az oltottakra és a nem oltottakra egyaránt vonatkoznak - idézte a TASR hivatalos szlovák hírügynökség Richard Sulík gazdasági minisztert. Az iskolák nyitva maradnak, és kötelezővé kívánják tenni a teszteket bennük.

"Tíz nap múlva újból értékeljük a helyzetet" - mondta újságíróknak Sulík. Eduard Heger elmondta: az esetleges későbbi enyhítések csak az oltottakra, illetve a Covid-19-betegségből felgyógyultakra vonatkoznak majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.