Végre kiderült: Az omikronnal szemben ennyire védettek a kétszer oltott pfizeresek

Forrás: AFP -
omikron variáns Pfizer-BioNTech COVID-19 omikron oltás koronavírus Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nagyszabású dél-afrikai kutatás felmérte, mennyire hatékony a Pfizer-BioNTech vakcinája a koronavírus omikron variánsával szemben.

A Comirnaty oltásával kétszer oltottaknál 70 százalékos a vakcina hatékonysága a kórházi kezelést igénylő súlyosságú megfertőződéssel szemben az omikron esetében

– derült ki valós adatokból a Reuters cikke szerint. Az adatokat 211 ezer pozitív koronavírusteszt eredményeit elemezve hozták nyilvánosságra.

Dél-Afrikában eddig 550 embernél bizonyított, hogy az omikron fertőzte meg őket, az országban jelenleg 20 ezer körül van a napi friss esetek aránya, és már a világ több pontján azonosították a törzset.

A Discovery klinikai kutatási és biztosításmatematikai csoportjainak elemzése alapján arra jutottak, hogy

a Pfizer oltásának két adagja 70 százalékos védelmet nyújt a kórházi kezeléssel szemben a nem beoltottakhoz képest a közelmúltban felfedezett eseteknél, valamint 33 százalékos védelmet a fertőzéssel szemben.

Forrás: AFP

Fontos továbbá, hogy a védelem minden életkorban fennmarad a 18 és 79 év közötti népesség körében, bár az időseknél valamivel alacsonyabb szintet mutat. A krónikus betegeket, köztük a kiemelten veszélyben lévő cukorbetegeket, szív-és érrendszeri betegségekkel élőket és a magas vérnyomással küzködőket is megvédi az oltás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.