Emlékezzünk: április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Forrás: Fortepan/Lili Jacob -
antiszemitizmus emléknap zsidóság népirtás Auschwitzi koncentrációs tábor holokauszt Auschwitz áldozatok haláltábor zsidótörvények koncentrációs tábor Auschwitz-Birkenau
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon 2001 óta minden évben ezen a napon emlékezünk a holokauszt hazai áldozataira; azokra az ártatlan emberekre, akik származásukkal, életszemléletükkel vagy betegségükkel nem feleltek meg a nemzetiszocialista eszme emberideáljának.

A holokauszt áldozatainak többsége a zsidóságból került ki, azonban Németországban, és a nálunk jóval korábban német megszállás alá került területeken az idők során szisztematikusan kiszűrték a lakosságból a zsidók mellett a romákat, a németországi szlávokat (köztük ezernyi lengyelt), a homoszexuálisokat, a mozgás- és értelmi sérülteket és a politikai ellenállókat. Az utóbbi három csoportot társadalmi haszontalanságukra hivatkozva irtották, az előbbieket pedig származásuk miatt.

78 éve ezen a napon, 1944. április 16-án kezdődött Magyarországon a holokauszt, ugyanis ekkor kezdődött meg a zsidó lakosság gettóba zárása. Az emléknap létrehozására irányuló törvényjavaslatot az országgyűlés elé 2000. január 18-án terjesztették be: ez volt az 55. évfordulója a fővárosi gettó felszabadításának. Így mind az emléknap, mind a beterjesztésének időpontja szimbolikus jelentőségű.

Mi volt a gond a zsidósággal?

A magyarországi holokauszt áldozatainak túlnyomó többsége a zsidó származású lakosság soraiból került ki. Hogy mi okozta az irántuk tanúsított politikai ellenszenvet?

Modernkori történetük Magyarországon 1849-ben kezdődött, amikor a népképviseleti országgyűlés törvényt adott ki a zsidóságra, egyenlővé téve őket a nemzet többi tagjával. Ez volt az 1849. évi IX. törvénycikk:

„1. § [...] a magyar álladalom határain belül született, vagy törvényesen megtelepedett mózes vallású lakos, mind azon politikai s polgári jogokkal bír, mellyekkel, annak bármelly hitű lakosai bírnak." (részlet)

Ez a törvény azonban a szabadságharc elvesztése után minden más jogszabállyal együtt, amit az 1848/49. évi népképviseleti országgyűlés hozott, elveszett.

Az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor Forrás: Fortepan/Lili Jacob

A legközelebbi, zsidókról szóló törvény a kiegyezés évében (1867) született. Ez kimondta, hogy

„1. § Az ország izraelita lakosai a keresztény lakosokkal minden polgári és politikai jog gyakorlására egyaránt jogositottaknak nyilvánittatnak.
2. § Minden ezzel ellenkező törvény, szokás vagy rendelet, ezennel megszüntettetik."

Az első világháború után azonban a magyar állam zsidókkal szembeni hozzállása gyökeresen megváltozott. Hozzánk hasonlóan Németországot is mélyen megviselte az első világháború elvesztése, egyre népszerűbbé vált a „belső ellenség" elmélete, azaz, hogy a háború a zsidók miatt veszett el. Ez gondolat generálta a magyarországi antiszemitizmust is.

1920-tól az fehérterror keretein belül „fajvédő" törvényeket hoztak, így például a numerus clausust, azaz a „zártszám törvényt". Ez a törvény kimondta, hogy a magyar egyetemeken csak olyan arányban tanulhatnak nemzetiségek, amekkora arányban az ország lakosságában jelen vannak. A törvénycikk a zsidóságot vallás helyett nemzetiségnek tekintette.

A zsidók meghurcoltatásának kezdete

Az első zsidótörvény kimondja, hogy a sajtó-, a szín- és filmművészeti, az ügyvédi- és az orvosi kamara tagjai közé, illetve bármilyen kereskedelmi vagy értelmiségi munkakörbe „zsidók csak olyan arányban vehetők fel, hogy számuk a kamara összes tagjai számának húsz százalékát ne haladja meg". Ezzel a zsidó származású magyarok fenti foglalkozások nagyrészéből 80%-os arányban kizárták. Ha ez még nem lett volna elég, a törvény több kamara esetén azt is kimondta, hogy zsidók csak az azonos ágazatban elhelyezkedő, legrosszabbul kereső nem zsidók fizetésének a 20%-át kereshetik meg.

A második zsidótörvény még erőteljesebben korlátozta a zsidóságot. A következő foglalkozásokat csak korlátozottan űzhették: ügyvéd, mérnök, orvos, sajtós dolgozó, színházi vagy filmipari dolgozó, bármilyen értelmiségi foglalkozás, bármilyen ipari munkakör. Ennek teljesülése érdekében a jogszabály alapján csak 6-12%-os arányban voltak felvehetőek, így zsidó nem lehetett színház igazgatója, művészeti vezetője vagy dramaturgja, a Felsőház tagja, bármiféle köztisztviselő, állami orvos, közjegyző, bírósági dolgozó, bármilyen hivatalos állami szakértő. Egyetemre csak 6%-uk járhatott. Földjeiktől bármikor kényszerrel, törvényesen megfoszthatókká váltak, a törvény végrehajtása érdekében pedig azonnal el kellett őket bocsátani az érintett munkakörökből.


A harmadik zsidótörvény megtiltotta a zsidók és nem zsidók közti házasságot. Ezen felül, ha egy nem zsidó zsidóval folytatott nemi kapcsolatot, azt a törvény „fajgyalázásnak" minősítette. A negyedik zsidótörvény megfosztotta a zsidóságot az ingatlanszerzés lehetőségétől és megkönnyítette a zsidó ingatlanok eltulajdonítását.

1944. június 18. zsidók átszállítása a Schey Fülöp utcai gettóból a szombathelyi gettóba, ahonnan 1944. július 4-én Auschwitzba deportálták a foglyokat. Forrás: Fortepan

A népirtás kezdete

1944-ben Sztójay Döme lett a miniszterelnök, aki tömegesen ontotta magából a zsidóellenes szabályozásokat: zsidó gépjárművek kötelező beszolgáltatása, zsidók utazásának teljes korlátozása, a zsidók vagyonának zárolása, illetve a jól ismert sárga csillag kötelező viselése. Végül 1944. április 28-án megszületett a gettótörvény: a kormány úgy érezte, ideje a zsidókat teljesen elkülöníteni a magyarságtól. Néhány hét alatt összegyűjtötték az ország összes falujából a zsidókat és a nagyvárosokba szállították, ahol gettókba zárták őket, az adott városi zsidósággal együtt. Ez pedig elősegítette a következő lépést, amit már a német megszállók és Szálasi Ferenc nemzetvezető hajtott végre:

1944. május 24-én megkezdődött ártatlan magyar állampolgárok tömeges deportálása a lengyelországi megsemmisítő táborokba.


437 ezer vidéki zsidót hurcoltak néhány hónap alatt Auschwitzba. A 725 ezer magyar zsidó kétharmada munkaszolgálat közben vagy a megsemmisítő táborokban hunyt el. Sokakat már a gettóban megöltek, de volt, akit Budapesten a Dunába lőttek.


A cigány holokauszt (augusztus 2-án külön emléknapja van) során lemészárolt emberek száma akár 70 ezerre is rúghat.

Emlékezzünk és gyászoljunk, hogy a történelem ne ismételhesse meg önmagát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.