2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Meglehetősen furcsa halat fogtak Hévízen

Forrás:Magyar Haltani Társaság (MHTT) -
Hévíz horgász hal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Hévízi-lefolyóban egyre több inváziós halat fognak ki a horgászok. Nem történt másként legutóbb sem, amikor egy bizarr halat akasztott valaki. 

Az elmúlt években egyre több alkalommal akadnak horogra nehezen beazonosítható egyedek a Hévízi-lefolyóban.

Közép-afrikai pompás malawi sügért, dél-mexikói vizekből származó citromsügért, valamint számos alkalommal Közép-Amerikában őshonos jaguársügért is megfigyeltek a vízben. A meleg vizű csatornában gyakori halfajnak számít a jukatáni fogasponty - olvasható a Pecaverzum oldalán.

A Magyar Haltani Társaság honlapjának Mit fogtam? elnevezésű rovatában egy különleges halról tettek közzé fényképet.

Hévízi-lefolyón fogott hal Forrás: Magyar Haltani Társaság (MHTT)

"A képen látható halat december 22-én fogtam a Hévízi-lefolyón. Elsőre nekem naphalfélének tűnt, de a hátúszója és a kopoltyúfedele más formájú. Lehet, hogy inkább valamilyen cichlid, de nem vagyok benne biztos"

– írta a horgász a beküldött felvételhez.

Az Magyar Haltani Társaság szakértője sem volt biztos a hal fajtát illetően, egy trópusi hibridre gyanakodott. Válaszában kiemelte, csak az biztos, hogy a Vieja nembe tartozik a hal, de valószínűleg nem egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.