2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Tíz évig tartottak láncon egy fogyatékossággal élő lányt szülei az erdélyi Baróton

Erdély fogyatékossággal élő emberek lány szülők lánc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint tíz évig tartották láncra kötve 28 éves, fogyatékkal élő lányukat szülei a romániai Baróton - közölte csütörtökön a sepsiszentgyörgyi ügyészség.

A rendőrség kedden, április 4-én hivatalból indított eljárást a székelyföldi városban élő család két idősebb tagja ellen, miután felmerült a gyanú, hogy fogva tartják fogyatékossággal élő lányukat - számolt be közleményében az ügyészség.

A helyszínre kiszállva a rendőrök a 28 éves nőt 80-100 centiméter hosszú láncra kötve találták, melynek másik végét egy méretes szekrényhez erősítették. A lánc zárt lakattal volt a szekrényre, illetve a nő bokájára szerelve, egy négyzetméteren engedve számára a mozgást.

A szoba, amelyben a nő tartózkodott, kívülről volt kulcsra zárva - közölte a nyomozóhatóság.
Az ügyészek a vizsgálatok nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatal nőt 2012 óta tartotta -többnyire láncra verve- a családja. A fiatal nő hivatalos gondozójává kinevezett apa és felesége ellen illegális fogva tartás vádjával indult bűnvádi eljárás, harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték őket.

A Maszol hírportál úgy értesült, hogy a kihallgatás során a szülők azzal védekeztek: a saját érdekében kötözték meg mentális betegséggel küzdő lányukat, nehogy megsérüljön, például megégesse magát.
A kiszabadított nőt kórházba szállították kivizsgálásra: a több évig tartó fogvatartás súlyosan árthatott egészségének - közölte az ügyészség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.