20 éve ismerhettük meg a Karib-tenger kalózait – 15 dolog, amit talán te sem tudtál a híres filmről

kalandfilm film Jack Sparrow A Karib-tenger kalózai Johnny Depp
2003. július 9-én mutatták be A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átkát, ami nem csak a tökéletes kalandfilm élményét szállította, de megteremtette Johnny Depp karrierjének legikonikusabb karakterét, elindított egy sikerszériát, és popkulturális jelenséggé is vált. A kerek évforduló alkalmából összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges információt a filmről.

1

A film forgatókönyvírói, Ted Elliott és Terry Rossio már az 1990-es évek elején előálltak a film ötletével. Sőt, a kész forgatókönyvük annyira tetszett Steven Spielbergnek, hogy ő akart belőle filmet rendezni, Jack Sparrow szerepére pedig Bill Murray, Steve Martin, vagy Robin Williams került szóba. A jogokat birtokló Disney viszont csak egy évtizeddel később bólintott rá a produkcióra.

2

Noha ma már szinte lehetetlen elképzelni mást Jack Sparrow kapitányként, mint Johnny Deppet, de előtte felajánlották a szerepet Robert De Nirónak is. Ő azért utasította vissza, mert félt, hogy bukás lesz a film, ami Hollywood korábbi kalózos filmjeinek trendjét ismerve nem tűnt alaptalan aggodalomnak. A Karib-tenger kalózai viszont óriási siker lett, és Robert De Niro gyorsan el is vállalta aztán egy kalóz szerepét a Csillagporban.

Forrás: AFP

3

Will Turner szerepéért Heath Ledger és Orlando Bloom maradt versenyben a casting utolsó fordulójában. Végül azért döntött a rendező Gore Verbinski az utóbbi mellett, mert A Gyűrűk Ura-filmek révén ekkoriban felkapottabbnak számított.

4

Ezt a kapcsolódást tovább erősítette az, hogy A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átkának első előzetese A Gyűrűk Ura: A két torony vetítései előtt debütált a mozikban.

5

Jack Sparrow alakját a forgatókönyv még egy jóval hagyományosabb kalózfiguraként írta le, és Johnny Depp ötletei nyomán vált ilyen különc karakterré. A kulcsot az jelentette Depp számára, amikor a kutatásai során azt olvasta, hogy a kalózok a koruk rocksztárjai voltak. Ezután úgy képzelte el Jack Sparrow-t, mint aki egy „18. századi Keith Richards". De minden ötletére azért még így sem voltak vevők a Disney részéről, például nem mentek bele abba sem, hogy Jack Sparrow-nak hiányozzon az orra.

6

Johnny Depp a saját tetoválásai mellé (és fölé) kapott a filmben Jack Sparrow-tetkókat is a sminkesektől. Az egyiket a forgatás végére annyira megkedvelte, hogy igaziból is magára varratta.

Forrás: AFP/Ander Gillenea

7

Az alkotók készítettek egy képzeletbeli ranglistát arról, hogy a film szereplői közül ki mennyire jó kardvívó. Ez alapján Will Turner magasan a legügyesebb, Barbossa és Norrington kapitányok körülbelül egyforma erőt képviselnek, és Jack Sparrow messze a legrosszabb.

8

A Barbossát játszó Geoffrey Rush abban hisz, hogy az emberek ugyanúgy néznek képeket, mint ahogy olvasnak, azaz balról jobbra (a nyugati kultúrákban legalábbis). Ezért mindig igyekezett a kép bal oldalára helyezkedni a filmben, főként, amikor Keira Knightley vagy a majom is szerepelt a jelenetben, mondván, akkor pláne nem nézné őt senki.

9

Johnny Depp a filmben olyan kontaktlencsét hordott, ami egyben napszemüvegként is szolgált számára, így nem kellett folyamatosan hunyorgatnia a napfényes jelenetekben.

Forrás: AFP

10

Észrevetted, hogy a sebhely Jack Sparrow állkapcsán egyre nagyobb lesz a filmben? Nos, mások sem, ez Johnny Depp és a sminkese saját különbejáratú poénjaként szolgált a forgatáson.

11

Keira Knightley mindössze 17 évesen játszotta el Elizabeth Swannt. Egyáltalán nem bízott a saját képességeiben, és alig vitt magával csomagot a forgatásra, mert biztos volt benne, hogy gyorsan ki fogják rúgni.

Forrás: AFP

12

Mindhárom főhős neve kapcsolódik a madarakhoz. Sparrow verebet jelent, Swann hattyút, William Turner pedig egy nagyon híres ornitológus volt.

13

A filmet nem vetítették Kínában, mert a kommunista párt cenzorai szerint a szellemek, a természetfeletti és a túlvilág megjelenítése megzavarhatja a dolgozó nép gondolatait.

14

A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka lett az első film, aminek a díszbemutatóját egy Disneylandben tartották, 2003. június 28-án. Az amerikai mozik 2003. július 9-én kezdték el vetíteni, a magyar vásznakra 2003. szeptember 18-án jutott el.

Forrás: IMDB

15

A filmhez azóta négy folytatás is készült (egy további film pedig tervben van), és ezek bevételeivel A Karib-tenger kalózai minden idők tizedik legsikeresebb mozis szériájának számít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.