2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Megérkezett a magyar mentőcsapat a földdel egyenlővé vált Dernába: 11 ezernél is több ember hunyt el

Forrás: AFP/- -
halál Derna magyar mentőcsapat áradás katasztrófa
Borzasztó katasztrófa sújtotta a múlt héten a kelet-líbiai Dernát: több mint 11 ezer ember vesztette életét a súlyos árvíz következtében. A magyar mentőcsapatok is megérkeztek a nagyrészt elpusztult városba, hogy segítsenek. 

A kelet-líbiai Dernára a Daniel nevű vihar csapott le múlt hétfőre virradóra, két gát átszakadt, aminek következtében szökőárral felérő víztömeg árasztotta el a városon végighúzódó völgyet. Vasárnappal bezárólag 3283 holttestet temettek el tömegsírokban Derna és a közeli városok határában. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodájának (OCHA) legutóbbi adatai szerint

mintegy 11 300 ember életét követelték az áradások Dernában, és 10 100 embert tartanak nyilván eltűntként.


További 170 ember Líbia más térségeiben vesztette életét az ítéletidőben. A nagyrészt elpusztult városban önkétesekből álló egységek fésülik át a romokat túlélők után kutatva. Megérkeztek a magyarok is segíteni.

Szörnyű katasztrófa sújtotta Dernát Forrás: AFP/-

„Szolgálatunk és együttmüködő partnerei a tegnap esti órákban megérkeztek a katasztrófa súlytotta városba. A kikötőből a városig vezető út kalandos és lassú volt a sok katonai ellenőrzőpont miatt.
A katasztrófa súlytotta területre való bejutás rendezetten, ugyanakkor nagyon komoly ellenőrzések közepette zajlott.

Első utunk a török és a nemzetközi irányítási központba vezetett, ahol a csapatot beregisztrálták, azt követően pedig a libiai kormány által megjelölt, fegyveresen őrzött területre mentünk át, ahol felépítettük a magyar müveleti tábort.

Az éjszaka nyugalmasan telt, jelen pillanatban a mai nap feladatainak egyeztetése zajlik, míg a táborban maradt kollégák felkészülnek a mai napra. Mindenki biztonságban van és ami a legfontosabb, hogy fizikailag és mentálisan is jól vannak, semmiben nem szenvednek hiányt" - írta a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat a Facebookon.

Eközben járványveszélyre hívta a fel a figyelmet hétfőn az ENSZ líbiai támogató missziója. A világszervezet szerint egy járvány egy "második súlyos válságot" idézhet elő, tekintettel arra, hogy a helyi hatóságok már több mint száz hasmenéses betegről tudnak, olyanok esetében, akik szennyezett vizet ittak a térségben. Hajder asz-Szaih, a líbiai járványügyi hivatal vezetője legalább 150 ilyen esetről számolt be szombaton. Az ENSZ-misszió közleményében különös aggodalmát fejezte ki az egészségügyi szolgáltatások hiánya és a szennyezett ivóvíz miatt. Uszmán Abdul Dzsalíl, a kelet-líbiai kormányzat egészségügyi minisztere bejelentette, hogy oltási kampányt indítottak "a hasonló katasztrófák hatására rendszerint jelentkező járványok" megfékezésére.

Vasárnap életét vesztette egy görög katonai mentőcsapat több tagja egy közúti balesetben Derna közelében. Az öt holttestet - három katonáét és két civilét -, valamint a 13 sérültet hétfőn légi úton visszaszállították egy görögországi támaszpontra. Görögországban háromnapos gyászt hirdettek a halottak emlékére - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.