Holokauszt: zsidóüldözés, haláltáborok, gázkamrákban végződő értékes emberi életek

Forrás: Fortepan/Lili Jacob -
harmadik birodalom népirtás zsidóüldözés holokauszt Adolf Hitler
1945. janur 27-én az I. Ukrán Front katonái belépnek a II. világháború legnagyobb és legkegyetlenebb megsemmisítő táborába, Auschwitz-Birkenauba. A lágerbe, ahol 1942 és 1945 között több mint 1 millió ember halt meg. Halottak mindenütt, csontsoványra fogyott, testileg-lelkileg megnyomorított, de élő emberekkel vegyesen. A holokauszt áldozatai. Az emberiség lesötétebb korszakának látványa egy életre az agyukba égett.

2005-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) januér 27-ét, az európai zsidóság kiirtására tett kísérlet gócpontjának tekintett Auschwitz-Birkenau-i tábor felszabadításának napját a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon emlékezik meg a világ arról a 6 millió emberről, aki 1933 és 1945 között Hitler beteg elméjének áldozatául esett.

 

Mi a holokauszt?

 

A holokauszt 1933 januárjában kezdődött, amikor Adolf Hitler és a náci párt hatalomra került Németországban. Innentől Hitler célja az európai zsidóság üldözése és kiirtása volt, államilag megtervezett és irányított módszerekkel, melyeket a náci német rezsim és szövetségesei, valamint a velük együttműködő, kollaboránsok hajtottak végre. Az Auschwitz-Birkenau-i tábor felszabadításáig, azaz 1945. január 27-ig tartó időszak alatt 6 millió zsidó embert gyilkoltak le. 

A holokauszt nem tömeggyilkosságokkal kezdődött. A kormány a hatalomrakerülésekor olyan döntésekkel alapozta meg az üldözést, melyekkel kirekesztheti a zsidóságot a német társdalomból. A diszkriminatív törvényekkel, antiszemita intézkedéssekkel manipuláló Hitler és pártja erőszakos akciókat szervezett a zsidók ellen, melyek egyre radikálisabbá váltak, míg végül a „zsidókérdés végső megoldásaként” megkezdődött a zsidóság tömeges lemészárlása.

Holokauszt,  az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor.
Az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor
Forrás: Fortepan/Lili Jacob 

 

 

Miért akartak megszabadulni a zsidóktól?

 

A holokauszt alapja az antiszemitizmus, mely nem a német náci párt találmánya, valójában évszázadokkal korábbra nyúlik vissza. A középkorban a korai keresztény hiten alapult, valamitn azon a legendán és meggyőződésen, hogy a zsidók a felelősek Jézus haláláért. A kirekesztés az újkor hajnalán is megmaradt, ám ahogy világiasodott Európa, úgy szüntették meg az országok az akkor még csak vallási antiszemitizmuson alapuló jogi korlátozásokat. A 18-19. században megjelent a vallási antiszemitizmus mellett a gazdasági, a nacionalista és a faji antiszemitizmus is (a korszak tévhite volt, hogy a modern ipari társadalom számos szociális és politikai problémjáért is a zsidük okolhatók). 

A német náci párt mindezek közül a faji antiszemitizmusra épült. A német elképzelés szerint léteznek magasabb és alacsonyabb rendű fajok. A nácik magukat a legmagasabb rendű árja fajnak tartották, szemben a zsidókkal, akiket a legalacsonyabb, legveszélyesebb fajnak kiálltottak ki, ami okot adott arra, hogy tagjait kivesse magából a német társadalom. Ez azokra a zsidó származású németekre is vonatkozott, kik vallásukat nem gyakorolták, sőt, keresztényként határozták meg magukat. 

 

Hogyan kezdődött és mi volt a célja a zsidóüldözésnek? 

 

Miután Adolf Hitlerből kancellár lett, a kormányával, mely magát Harmadik Birodalomként határozta meg, olyan döntéseket hozott, melyekkel azonnal kizárták a zsidókat a gazdasági, politikai, társadalmi és kulturális életből. A cél ekkor még az volt, hogy minél több zsidót kényszerítsenek emigrálásra, azaz, hogy a német zsidóság hagyja el az országot, máshol élje tovább az életét. 

1939-ben Hitlernek köszönhetően kitört a II. világháború. A német megszállás nyomán több millió zsidó került náci felügyelet alá, és ezt csak tetézte, hogy a nácik több európai állammal megegyeztek, így gyakorlatilag a teljes európai zsidóság német ellenőrzés alá került.

 A zsidóüldözés többféle módon jelent meg Európában, nem minden európai zsidó élte át ugyanabban formában, nagyban befolyásolta, melyik országban élt. Ám minden zsidó érezte a hatásait, következményeit. 

A holokauszt megjelenési formái az antiszemita törvények, például a nürnbergi faji törvények, da nyilvános megbélyegzés, a zsidó vállalkozások bojkottálása, a karszalag és a sárga csillag kötelező viselése, szervezett erőszakos csekmények, emigrációba kényszerítés, kitelepítés, akár kiutasítás, deportálás és gettókba tömörítés is az eszköztárba tartoztak. Ahogy a koncentrációs táborokba vagy kényszermunkára hurcolás is, melyek sorn embertelen körülmények uralkodtak, és aho, ha nem az erőszakba, az éhezésbe, valamilyen betegségbe haltak bele az ádozatok. A zsidókértékeinek, vagyonának eltulajdonítása, lopás, fosztogatás szintén jellemző volt.

holokauszt, az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor,
Az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor
Forrás: Fortepan / Lili Jacob

Tömeges agyonlövések, a haláltáborok gázkamráiban végződő értékes életek, a nyomor, a kezeletlen betegségek, éhezés és a rajtuk végzett kísérletek tehát 6 millió emberéletet követeltek, köztük várandós anyák, gyermekek haltak meg, értelmetlenül. Az európai zsidósg kétharmadát irtották ki a nácik. S noha az értelmi szerző Hitler volt, a kegyetlenkedésekért nemcsak ő a felelős, és nem is csak a végrehajtói, hanem civilek is, akiktől senki nem várta el, mégis, maguktól jelezték a hatóségoknak, ha a szomszédjukban zsidó család élt vagy megtudták, hogy valaki zsidókat bujtat. 

De nem kizárólag zsidókat érintette az üldözés, bár kétségtelen, hogy a legnagyobb számban ők voltak az áldozatok. Ám a cigánysággal és a lengyel értelmiséggel szembeni kegyetlenkedések, illetve az szovjet hadifogjok és tisztviselők lemészárlása is a nácik rémtettei közé tartozott.

 

A holokauszt vége

 

1945 májusában a szövetséges nagyhatalmak —Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és a Szovjetunió — legyőzték a náci Németországot. A koncentrációs táborokat felszabadították, a túlélőket kiszabadították és felszabadítottak az úgynevezett halálmenetek túlélőit. Az elveszett otthont, egzisztenciát, de leginkább az eltűnt, meggyilkolt családtagokat, szülőket, gyerekeket, testvéreket sirató holokauszttúlélőknek új életet kellett kezdeniük.

2006 óta a világon mindenütt január 27-én, az Auschwitz-Birkenau-i haláltábor felszabadításának napján emlékeznek meg a népirtás hatmillió áldozatáról. Hogy többé soha ne fordulhasson el faji vagy bármilyen alapon történő megkülönböztetésből kiinduló népirtás. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.