2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Március 15.: ezeket a múzeumokat ingyen látogathatod a nemzeti ünnepen

Országház, nyílt nap
MTI/Bruzák Noémi - Bruzák Noémi
programajánló magyar hét ingyenes március 15. nemzeti ünnep
Több múzeum is ingyenes belépést hirdetett a nemzeti ünnep alkalmából. Március 15-én nem kérnek belépőt többek között a Nemzeti Múzeumban és a Parlamentben sem. Mutatjuk a listát!

Magyar Nemzeti Múzeum

Március 15-16-17-én is ingyen mehetünk be a Nemzeti Múzeumba, ahol remek programok várják a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Kézműves foglalkozásokkal, alkotóprogramokkal, saját fejlesztésű és a történelmet megidéző játékokkal, színező sarokkal, kincskereső programokkal, filmvetítésekkel kedveskednek a gyerekeknek, míg a felnőttek számára tematikus tárlatvezetésekkel, épületsétákkal és zenetörténeti tárlatvezetésekkel készülnek a szervezők. Ingyenesen látogatható lesz a múzeum valamennyi kiállítása, és a Múzeumkertben láthatják kiállítva azt követ, épületdarabot, amin Petőfi 1848-ban elszavalhatta a Nemzeti dalt.

A részletes programot itt éred el. 

Nyílt nap az Országházban

2024. március 15-én, ugyancsak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepén nyílt nap lesz az Országházban. Az érdeklődők 10:00 és 18:00 óra között tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A belépés mindenki számára ingyenes, előzetes regisztrációra ezen a napon nincs szükség.

Országház, Szent Korona, nyílt nap,
Nyílt napon megtekinthető a Szent Korona
Forrás: MTI/ Illyés Tibor

További információt a Parlament.hu-n.

Egész napos programsorozattal készül a Petőfi Irodalmi Múzeum

A PIM programjai a legkülönfélébb módon közelítik meg a nemzeti ünnepet és az emlékezést Petőfi Sándorra. A kisebbeket múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, játékokkal és nyomdagéppel várják. A felnőttek tematikus tárlatvezetések során tekinthetnek meg egyszerre több kiállítást is, bejárhatják a környék forradalmi helyszíneit és izgalmas szakmai beszélgetésen vehetnek részt. Igazi különlegesség lesz a Jókai novellaciklusából készült felolvasószínházi előadás, amelyben Dömötör András színész és rendező a "Csataképek a magyar szabadságharcból" című kötet szövegeit állítja színpadra.

Petőfi irodalmi Múzeum
Egész napos programsorozattal készül a Petőfi irodalmi Múzeum
Forrás: MTI/Jászai Csaba

A programok előzetes online regisztrációval ingyenesen látogathatók. Részletek a PIM honlapján vagy a Facebookon.

Vajdahunyad vára - Kincsem Családi Nap

Idén ünnepeljük Kincsem, a magyar versenyló születésének 150. évfordulóját. Ebből a jeles alkalomból a Magyar Mezőgazdasági Múzeum jubileumi évet indít, számos izgalmas szakmai és gyerekprogrammal. 2024. március 15-én egésznapos családi rendezvényre hívják a kicsiket és nagyokat. A nap folyamán kézműves foglalkozásokkal, óriás lóverseny társasjátékkal, filmvetítéssel, kamarakiállításokkal, tárlatvezetésekkel, gyűjtemény bemutatóval, illetve játékos feladatlappal várják az érdeklődő családokat.

 Magyar Mezőgazdasági Múzeum jubileumi évet indít
Forrás: MTI/Balaton József

A részletes prgramot itt éred el. 

Magyarország kormánya is közzétette a március 15-én ingyenesen látogatható múzeumok listáját, de belépő nélkül mehetünk be a következő helyekre is: 

Magyar Természettudományi Múzeum, Budai Vár, Néprajzi Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, Aquincumi Múzeum, Vasarely Múzeum

Vidéken is rengeteg múzeumot és kiállítást tekinthetünk meg ingyen, érdemes a kiválasztott intézmény honlapján tájékozdni. A teljesség igénye nélkül pár példa: Magyar Földrajzi Múzeum - Érd, Gyulai vár,  Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsaba, Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár, Cifra Palota Kecskemét. 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.