Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

the regent international apartment
Youtube -
kína disztópia lakóház
Elborzaszt vagy lenyűgöz: a kínai Hangzhouban álló lakómonstrum senkit nem hagy hidegen.

Egy sötétebb jövőt elővetítő lakótömb, az úgynevezett Regent International épült meg Kínában, Hangzhou központi üzleti negyedében. A ház monumentális, most 20 ezren élnek benne, de akár 30 ezer embernek is képes lakhatást nyújtani, így jelenleg ez a a világ egyik legsűrűbben lakott területe.

Az épületet Alicia Loo, a Singapore Sands Hotel nevű 7 csillagos szálloda vezető tervezője tervezte, és 2013-ban avatták fel, ám a média csak most kapta fel a monstrumot. 

A ház 675 láb magas, S-alakú, egyik oldala 36, a másik 39 emeletes. 

A házról készült drónvideó a TikTokon kezdett terjedni, a látvány pedig megosztja az embereket. Vannak, akiket lenyűgöz a dizájnjával és hatalmas méreteivel, másokat pedig éppen ezek miatt borzaszt el.  
 

@fatheristheone The Regent International apartment in Hangzhou, China is famous for having a lot of inhabitants comparable to a small town, around 20,000 #unreal #😎 #followme #love #free #forever #friends #earth #biggest#apartments#hangzhou #china ♬ original sound - father is the one

A ház azonban nem csak hatalmas, de minden megtalálható benne, amire egy embernek szüksége lehet.  A Regent Internationalben például számos kényelmi szolgáltatás, éttermek, úszómedencék, szépségszalonok, élelmiszerboltok és interetkávézók található. Lényegében bármi, amit egy városban meg lehet találni, az megtalálható a „disztópikus lakásban” is, éppen ezért a háznak sok olyan lakosa van, aki ki se mozdul az épület falai közül. A házat többnyire fiatalok, influencerek és egyetemisták lakják, akik természetesen rendszeresen elhagyják otthonukat, ők a költséghatékonyság miatt választották lakhelyükként a monstrumot. 

A lakóegységek mérete és ennek függvényében az ára is különböző: a bérleti díjak havi 200 és 600 dollár között mozognak. A kisebbeken ablak sincs, a nagyobbakhoz akár erkély is tartozhat. 

Vannak, akiket szorongással tölt el a monumentális épület, mások pedig odavannak a mögötte álló innovációért: sokan a világ legfenntarthatóbb lakóépületének nevezik. 

Arról is lehet olvasni, hogy az épület minta lehet az Egyesült Államok lakhatási válságának megoldására. Eszerint a „disztópikus lakás” mintaként szolgálhat arra, hogyan tud az Egyesült Államok több életteret teremteni az emberek számára anélkül, hogy hatalmas területeket építene be. Az egyik alaszkai város, Whittierben is létrejött valami hasonló, a település 272 lakosa tulajdonképpen egyetlen épületben él. A kínai épülethez hasonlóan minden megtalálható itt is, amire szükség lehet. Tartozik ide templom, iskola, posta és rendőrség is.

Whittier Alaska, disztópikus lakás
Whittier lakosainak 90 százaléka ebben a házban él. 
Forrás: Shutterstock

A disztópikus lakásoknak a vitathatatlan előnyök mellett sok hátulütőjük is van.  A legtöbb ember a magánéletet részesíti előnyben és fontos számukra, hogy legyen elegendő tér közöttük és a szomszédaik között. Sokaknál fő szempont a kert és hogy minél többet tartózkodhassanak szabad levegőn, ami a Regent Internationalban csupán úgy oldható meg, ha lemennek az utcára.

Mára az épületről készült képek és videók elárasztották a közösségi médiát, és sokan úgy írják le az egységet, mint valami disztópikus rémálmot: így nem valószínű, hogy ez a lakhatási forma elterjed a világban. 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.