Életeket menthet a mesterséges intelligencia: új módszer jelezheti előre a természeti katasztrófákat

Otis hurrikán Mexikó
MTI/EPA-EFE/David Guzmán -
éghajlatváltozás időjárás-előrejelzés mesterséges intelligencia
Teljesen másképp működik, mint a jelenlegi prognosztika.

Legyőzheti a világ legnagyobb meteorológiai ügynökségeit a Google SEEDS, amely a mesterséges intelligencia segítségével minden eddiginél gyorsabban és olcsóbban előrejelzi az időjárást, beleértve az előre nehezen látható szélsőséges, pusztító időjárási eseményeket is. 

Megalkotói állítják, hogy az MI pontosságával életeket menthet meg, hogy időt hagy az embereknek felkészülni a természeti katasztrófákra, ugyanis teljesen más módszerrel dolgozik, mint a hagyományos előrejelzések, amelyek a lehetséges kimenetelek átlagával számolnak. Ez utóbbi ma már teljesen megbízható normál esetben, de az éghajlatváltozás miatti gyakran szélsőséges változásokkal nem tudnak kalkulálni: az 1 százalék valószínűséggel bekövetkező természeti katasztrófa előrejelzéséhez legalább 10 ezer lehetséges verziót kellene használni, amihez az emberi kapacitás nem elégséges. A mesterséges intelligencia gyorsaságával azonban képes lehet erre, úgy, hogy előrejelzési modelleket állít elő az időjárási ügynökségek által gyűjtött fizikai mérésekből. Különösen a Föld gravitációs mezőjének tömegére jutó potenciális energiaegység és a tengerszinti nyomás közötti összefüggéseket vizsgálja majd: amely még jóval a bekövetkezte előtt jelezheti a pusztító katasztrófákat. 

időjárás, természeti katasztrófa
A MI pontosabban előre jelezheti az időjárási szélsőségeket.
Forrás: AFP

A kutatók úgy tesztelték a rendszert, hogy a 2022-es európai hőhullámot modellezték az akkor rögzített történelmi időjárási adatok felhasználásával. Mindössze hét nappal a kánikula előtt az amerikai hadműveleti együttes előrejelzési adatai nem utaltak arra, hogy ilyen esemény lenne a láthatáron, ám a MI már képes volt a modellekből "következtetni" a kimenetelre. 

Ez is érdekelhet: 

Biztonsági szempontok miatt kapnak emberi neveket a hurrikánok és viharok

Elhagyott helyek: A Katrina hurrikán miatt vált szellemvárossá a vidámpark - fotók

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.