Félelmetes titkokat rejt a Mariana-árok: műanyagszemét veszélyezteti a különleges élővilágát

Mariana,Trench.,The,Deepest,Point,Of,The,Earth.digital,Visual,Illustration
Shutterstock - DOERS
csendes-óceán környezetszennyezés Mariana-árok élővilág
Rendkívüli geológiai jelenség, mely a földkéreg lemezeinek ütközése révén alakult ki.

A Csendes-óceánban található Mariana-árok lenyűgöző természeti képződmény,  2530 kilométer hosszú, 70 kilométer széles, és több mint 11 022 méter mély. Adottságai miatt sajátos élőhelyet kínál a legkülönfélébb növények és állatok számára, amelyek a hideg és a sötétség igazi tűlélői.

Shallow,Depth,Of,Field,Focus,On,Geographical,Map,Location,Of
A Mariana-árok fenekét először, 2019 tavaszán Victor Vescovo érte el és megdöbbent azon, amit látott.
Forrás: Shutterstock

Itt él például a kis testméretű, de annál veszélyesebb koboldcápa, amelyet néhány éve fedeztek fel. Testén úgynevezett Lorenzini-ampullák találhatók: ezek olyan receptorok, amelyek érzékelik a zsákmányállat gyenge elektromos impulzusait.

Goblin,Shark,,Deep,Sea,,3d,Rendering
A koboldcápát csak nemrégiben ismerték meg a tudósok.
Forrás: Shutterstock

A Mariana-árokban, akár 2000 méter mélyen vadászik az úgynevezett black seadevil, azaz fekete, tengeri ördög is: az egyik legjellegzetesebb ismertetőjegye a fején található nyúlvány, amellyel táplálékot szerez magának, de ez az élőhelye a Dumbo-polipnak is, amely nevét a füleknek kinéző uszonyairól kapta.

Dumbo,Octopuses,Live,In,The,Deep,Open,Ocean,Down,To
A Dumbo-polip a nevét fülszerű uszonyairól kapta. 
Forrás: Shutterstock

Az árok - amelynek más, különös élőlényeiről, a Travelón olvashatsz - fenekét először, 2019 tavaszán Victor Vescovo érte el és videófelvételeket is készített a látottakról.

Felfedezte, hogy a Föld legmélyebb pontja sem érintetlen már, ugyanis ott is megjelent a környezetszennyezés: a tengerfenéken műanyag bevásárlózacskót és egy nyalóka csomagolópapírját is megtalálta.

"Mindig megvolt az az érzésünk, hogy a bolygónk bizonyos részei ember által érintetlenek. Ez egykor valóban így volt, mára már nem igaz" - nyilatkozta a sokkoló felfedezést követően Eric Galbraith tengerbiológus.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.