Hiába tanult a gyerek, mégsem jut el az érettségire: a pszichológiai ellenállás az oka

Érettségi előtt lerészegedő fiatal Shutterstock/Copyright (c) 2013 runzelkorn/Shutterstock. No use without permission. - runzelkorn
stressz pszichológia érettségi
A feszültséggel teli időszakban, mint amilyen az érettségi ideje, sok fiatal csinál olyasmit, ami veszélybe sodorja. Szokatlan magatartása megdöbbenti a szülőt.

Előfordulhat, hogy az a gyerek, aki addig nem került szélsőséges szituációkba, most az érettségi idején hirtelen rossz helyzetekbe sodorja magát. Iszik, akár drogozik, kockáztatja az egészségét. Ezt nevezik pszichológiai ellenállásnak. Megkérdeztük Imre Dóra pszichológust, miért van ez, és mit lehet tenni ellene. 

A pszichológus véleménye
 

A pszichológiai ellenállás segít nekünk abban, hogy elkerüljünk számunkra kellemetlen és fájdalmas helyzeteket, hiszen az ellenállással kilépünk a helyzetből – mondja Imre Dóra pszichológus. - A tanulási nehézségek, tanulási motiváció hiánya mögött rengeteg egyedi ok állhat, amit érdemes feltérképeznünk. Fontos meggyőződnünk, hogy tanulási zavarral állunk-e szemben (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia), vagy esetleg tantárgyi szorongásról van-e szó, esetleg a tárgyat tanító pedagógussal való konfliktusokról. Több esetben számos szorongás megjelenhet, ami fokozza a pszichológiai ellenállást. Előjöhet többek között a perfekcionizmus is, mikor megfelelni és teljesíteni szeretnénk, azonban ha úgy érezzük, hogy ezt nem tudjuk 100 százalékosan kivitelezni, hiszen már nincs elég időnk felkészülni, akkor inkább lemondunk saját magunkról. 

Mit tehetünk? 


Fontos, hogy kifejezzük empátiánkat a gyermek felé, hiszen az elfogadás elősegítheti a változást. Próbáljunk meg rávilágítani a jelenlegi viselkedése és a jövőbeli céljai közötti ellentmondásra. Alkalmazhatjuk a döntési egyensúlyt, az aktuális és a vágyott viselkedés előnyeinek és hátrányainak feltárására. Mi a jó a jelenlegi viselkedésben? Például több időm marad a barátaimra, akikkel szívesebben vagyok a tanulás helyett. Mi az, ami annyira nem jó benne? Bűntudatom lesz, szorongani fogok, ha nem készülök fel megfelelően. Mi az, ami nem jó a vágyott viselkedésben? Sok időt és energiát vesz el a tanulás és unalmasnak is tartom a tárgyat. Mi az, ami jó a vágyott viselkedésben? Sikerélményem lesz, felvesznek arra az egyetemre, ahová menni szeretnék és azzal foglalkozhatok, amire valóban vágyom - mondja a pszichológus.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.