Nem lehetetlen egy multis álomállás – Így kaparinthatod meg!

Forrás: Thinkstock -
siker őszinteség állásinterjú munka állás karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas különbség van aközött, ha egy kisvállalkozónál vagy egy multiban lévő pozíció miatt kell megjelennünk az állásinterjún. Egy HR-es, bennfentes munkatárs segítségével az utóbbi helyzetet vettük górcső alá: mire kell figyelnünk, hogyan készüljünk fel és szükséges-e az igazat elmondanunk magunkról!?

Azt már tudjuk, milyen szetteket érdemes viselnünk ahhoz, hogy miénk lehessen az áhított állás, azonban a külső megjelenésen túl mást is mérni fog a felvételiztető munkatárs.

Nem ússzuk meg felmérés nélkül

Somoskői Nóra HR-munkatárs igen sok interjút bonyolított már le az elejétől a végéig: „Első körben mindig egy általános beszélgetésre kerül sor, ahol az interjúztató felméri a szakmai tapasztalatunkat, motivációnkat, fizetési igényünket. Ha idegen nyelvre is szükség van a pozíció betöltéséhez, akkor annak felmérése is ekkor történik. Ahol magasabb nyelvtudásra van szükség, ott előfordulhat az is, hogy még az általános interjú előtt, online formában tesztelik az idegen nyelv szintjét.”

Forrás: Thinkstock

Többféle interjún is részt vehetünk.

Gyakori interjúztatási forma az AC (Assessment Center), amin több jelentkező egyszerre vesz részt, 3-4 órát vesz igénybe, és olyan feladatokat kell megoldaniuk az álláskeresőknek, amelyek már a meghirdetett pozícióhoz kapcsolódó készségeiket mérik fel.

„Nem ritka az olyan interjútípus sem, amelyen a technikai tudást vizsgálják, ezzel bizonyosodva meg arról, hogy szakmai tapasztalatát illetően a jelentkező alkalmas-e a pozíció betöltésére. Utolsó körként bizonyos cégek próbanapot szerveznek az álláskereső számára. A próbanap alatt világosan kiderülhet mindkét fél számára, hogy szeretnének-e egymással dolgozni a jövőben, vagy sem.”

Egyes munkáltatók az úgynevezett stresszinterjút is bevetik. Ennek az interjúztatási formának az a célja, hogy az álláskeresőket nyugalmukból kizökkentse, és megfigyelje, hogyan kezelik a jelentkezők a nehéz helyzeteket. „A stresszinterjúk során alkalmazott technikák rendkívül változatosak, kezdve a gyors egymásutánban feltett kérdésektől a bosszantó megjegyzéseken át egészen az értelmetlen kérdésekig. Jó tanács, hogy maradjunk végig higgadtak és nyugodtak a stresszinterjú alatt, fontoljuk meg a válaszainkat, és mutassuk magabiztosnak magunkat. A stresszinterjúnak nem az a célja, hogy fenyegetve érezzük magunkat, mindössze arra kíváncsi az interjúztató, hogy miképpen kezeljük a stresszes szituációkat.”

Forrás: Thinkstock

Nem kell minden állásinterjútól tartani

Komoly különbségek vannak az állásinterjúk között. Míg az egyikre talpig díszben megérkezve komoly keresztkérdésekre kell válaszolnunk, addig egy másiknál sokkal oldottabb lehet a hangulat, stresszmentes a környezet, és lazábbak a feltett kérdések. Videónkból kiderül, milyen tapasztalatokat szereztek az utca emberei a témában!

Nóra szerint tehát őrizzük meg a hidegvérünket, tudatosítsuk magunkban, hogy nem az elméleti tudás a cél, az interjúztató csupán arra kíváncsi, hogy az illető mennyire tud nyomás alatt dolgozni.

Szépítsük a valóságot?

A HR-es szerint az őszinteség nagyon fontos és elvárt egy interjú helyzetben!

„Nincs olyan, hogy alkalmas jelölt, hiszen ezekre a kérdésekre nincsenek tökéletes válaszok sem. Az álláskereső mindig legyen őszinte egy állásinterjún, sose játssza meg magát, azzal ugyanis nem jut közelebb a vágyott pozíció eléréséhez“ – mondta Nóra.

Támogatott tartalom.

"Kimehetnénk egy sört meginni" – Nem kell minden állásinterjútól tartanihttp://www.life.hu/karrier/20150925-alomallas-nem-kell-minden-allasinterjutol-tartani.htmlKomoly különbségek vannak az állásinterjúk között. Míg az egyikre talpig díszben megérkezve komoly keresztkérdésekre kell válaszolnunk, addig egy másiknál sokkal oldottabb lehet a hangulat, stresszmentes a környezet, és lazábbak a feltett kérdések. A videóból kiderül, milyen tapasztalatokat szereztek az utca emberei a témában! Karrier--A felmondás aranyszabályai – így csináld!http://www.life.hu/karrier/20150915-a-felmondas-aranyszabalyai-kisokos-munkavallalokak.htmlTöbb oka lehet annak, ha a munkavállaló arra döntésre jut, hogy elköszön a munkahelyétől. A végső búcsú sokszor nem fájdalmas, viszont kellemetlen procedúrával jár, akár a munkáltató, akár a munkavállaló kezdeményezi. A felmondásnak is vannak aranyszabályai, lássuk, melyek ezek.KarrierThinkstock5 dolog, amivel hatékonyabbá teheted az otthoni munkáthttp://www.life.hu/karrier/20150827-ezzel-az-ot-dologgal-jobba-teheted-az-otthoni-munkaval-toltott-napokat.htmlRugalmasabb munkaidő, több szabadidő, saját időbeosztás. Kecsegtetően hangzik, nem igaz? Mint sok dolognak, az otthoni munkának is megvannak a maga hátulütői. A Life.hu összegyűjtött 5 dolgot, amellyel hatékonyabbá tehető az otthoni munkavégzés.Karrier--Állásinterjúra mész? 3 szett, amiben tökéletes lesz a megjelenésedhttp://www.life.hu/karrier/20151001-allasinterjura-mesz-3-szett-amiben-tokeletes-lesz-a-megjelenesed.htmlVégre megvan álmaid állása, olyan, mintha rád szabták volna, de hátravan még az interjú? Az első benyomás mindig nagyon fontos, és ugyan munkahelytől függ, de ma már nem kell feltétlenül ragaszkodnod a fekete szoknya-fehér blúz kombóhoz. Íme, nyerő szettek őszi állásinterjúra - hozd ki magadból a legjobbat! KarrierThinkstockFizetett luxusmunkák – A világ legjobb állásaihttp://www.life.hu/karrier/20150928-a-vilag-legjobb-allasai-a-luxusrol-es-a-szorakozasrol-szolnak.htmlNincs koránkelés, nincs stressz, se alacsony fizetés, helyette szórakozhatsz, luxuskörülmények között élheted a mindennapokat, ráadásul jó pénzt vihetsz haza. Elképesztő, de van ilyen – csak nagyon szerencsésnek kell lenni! KarrierThinkstockSuperwoman-önéletrajzok jó pontjai és bukói - Ragadd meg a HR-est!http://www.life.hu/karrier/20151001-ilyen-a-jo-oneletrajz-hibak-es-jopontok-hr-szemmel-igy-keszitsd-el.htmlHa az ember lánya beüti a Google-ba az élet egyik nagy kérdését, mégpedig, hogy milyen a jó önéletrajz, közel kétszázezer cikket talál arról, hogyan érdemes összeraknia az álom-CV-jét. HR-esek fedik fel, mely hibákra ugranak, vállalatigazgatók adnak tippeket, ők miként jártak el annak idején, fejvadászcégek osztják meg tapasztalataikat, pozitív és negatív példákat sorolva. Nem csoda hát, hogy munkakereső beijed a rá leselkedő veszélyektől, és tart az előre kihelyezett csapdáktól, melyek közül egy-kettőbe akarva-akaratlan, de úgyis belesétál... Karrier--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.