Profession2015 pszichológia munka változás lehetőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A változás sok emberben szorongást, félelmet vált ki. Jobb ragaszkodni a megszokott dolgokhoz, mintsem belevágni valami újba, és kockázatot vállalni – gondolják sokan. Egyaránt érvényes lehet ez a lakás átrendezésére, új munkahely keresésére vagy a mindennapi rutinok megváltoztatására, például arra, hogyan töltjük el otthon az estéket. A kérdés inkább az, hogy mit veszítünk, ha a változástól való félelem irányít bennünket?

Az mindenképpen elmondható, hogy a változás ténye önmagában is kihívás elé állít bennünket, legyen szó pozitív vagy negatív változásról, mert az új dolgok többnyire pozitív vagy negatív stresszt hoznak létre. Ugyanakkor azt is világosan kell látni, hogy az emberrel vele születik az újdonságkeresés igénye, amelyet a pszichológia explorációs késztetésnek nevez. Az emberek azonban nagyon különböznek abban a tekintetben, hogy kinek mennyi újdonság jelenti az úgynevezett optimális szintű explorációs motivációt.

Forrás: Thinkstock

Vannak, akik a túlzott mennyiségű változást nem tudatosan fenyegetésként, veszélyeztetésként élik meg,

és mindent megtesznek a változás elkerüléséért.

A pszichológiában a legtöbb személyiségelmélet megegyezik abban, hogy a nyitottság és az új helyzetekhez való alkalmazkodás képessége az érett és egészséges személyiség jellemzője. Az tekinthető tehát ideálisnak, ha nyitottak vagyunk a változásra, az új helyzetek szorongás helyett pozitív energiákkal töltenek fel minket, és veszély helyett lehetőségeket találunk bennük.

Változás nélkül nincs fejlődés!

Nagyon fontos tudatosítani, hogy a változásról sok esetben csak utólag állapítható meg, hogy milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járt. Gyakorta megesik, hogy azt a fordulatot, amit negatív változásnak (kudarcnak, csalódásnak, veszteségnek) hittünk, utólag teljesen más színben látunk: kifejezetten örülünk, hogy megtörtént, és az újabb események fényében szükségesnek és elkerülhetetlennek látjuk. Az aktuális szituációban (például krízishelyzetben vagy egy sürgető döntés feszültsége alatt) nehéz kilátni a pillanatból, és még nehezebb megjósolni a hosszabb távú következményeket. Ilyen esetekben sok bátorság kell ahhoz, hogy valaki felvállalja a jövő bizonytalanságát.

Ha messzebbről tekintünk döntéseinkre, nyilvánvalónak kell tartani, hogy a fejlődés nem képzelhető el változás nélkül. Általánosan elmondható, hogy

a stagnálás egyenértékű a visszafejlődéssel.

Ami nem újul meg, az romlani kezd: időről időre muszáj változtatni, továbblépni, megújulni. Panta rhei – minden változik, mondták a régi görögök. Az élet maga a változás, a változatlanság pedig a pusztulás. Természetesen ezt nem úgy kell érteni, hogy vaktában és átgondolatlan módon ugorjunk bele minden lehetőségbe. A továbbfejlesztéshez azonban elkerülhetetlen új tényezők bevonása a már működő pozitív folyamatokba, vagy adott esetben a teljes megújulás.

Forrás: Thinkstock

A tanult tehetetlenség csapdája

A változáshoz kapcsolódó szorongás legfontosabb okainak egyike a tanult tehetetlenség (learned helplessness), amelyre egy Martin Seligman nevű pszichológus hívta fel a figyelmet a 1970-es években. A jelenség lényege, hogy a szülők akaratlanul olyan helyzetekbe hozzák a gyermeket, amelyekben inkompetensnek, tehetetlennek éli meg önmagát. Az ismétlődő helyzetek lenyomata beépül a személyiségbe, és felnőtt korban is megmarad. Új helyzetekkel szembesülve a tanult tehetetlenséggel küzdő felnőtt akkor is inkompetensnek éli meg magát, amikor a valóságban minden képessége meglenne a változással való megküzdésre. A pszichológia tanácsa ilyenkor, hogy

a személynek újra kell tanulnia a képességei repertoárját,

és egy fokozatos tanulási folyamat révén reális önismeretet kell kialakítania.

Az új kihívások elfogadását emellett akadályozhatják nem vagy csak részben tudatosuló emlékek is. Legyünk gyanakvóak önmagunkkal szemben, ha azt tapasztaljuk, hogy hirtelen lebénít bennünket egy olyan új helyzet, amelynek egyébként meg kellene felelnünk. Sokszor kimutatható, hogy az aktuális, jelenbeli helyzet az emlékek fonalán át visszavezet egy olyan múltbeli szituációhoz, amelyhez frusztráció, csalódottság vagy más negatív érzelmek társulnak. Ilyenkor csak az segít, ha valamilyen módon képesek leszünk kibogozni a jelen és a múlt összegubancolódott tapasztalatait és emlékeit.

Összefoglalva azt kell kiemelni, hogy

a változás alapvetően jó és fontos dolog.

Akit szorongással töltenek el az új helyzetek, az saját sorsának pozitív fordulatait akadályozza. A pszichológia szerint az érett, egészséges személyiség képes a pozitív értelemben vett változásra, mert fejlődés nem képzelhető el változás nélkül.

Támogatott tartalom.

8 híresség, akikről álmodban sem gondolnád, hogy ezzel foglalkoztak a sztárság előtthttp://www.life.hu/karrier/20151008-ozzy-osbourne-meszaros-lasy-gaga-sztriptiztancos-volt-a-sztarsag-elott.htmlA sztársághoz vezető út rögös, míg nem egyszer csak megérkezik a nagy lehetőség a bizonyításra. A szívtipró Brad Pitt és az akcióhős Bruce Willis sem mindig színészkedéssel kereste a kenyerét, de Lady Gaga sem az énekhangja miatt állt esténként a színpadon.KarrierAFPNem lehetetlen egy multis álomállás – Így kaparinthatod meg!http://www.life.hu/karrier/20151006-fogadd-meg-tanacsainkat-hogy-konnyebben-erd-el-az-alommunkat.htmlHatalmas különbség van aközött, ha egy kisvállalkozónál vagy egy multiban lévő pozíció miatt kell megjelennünk az állásinterjún. Egy HR-es, bennfentes munkatárs segítségével az utóbbi helyzetet vettük górcső alá: mire kell figyelnünk, hogyan készüljünk fel és szükséges-e az igazat elmondanunk magunkról!? KarrierThinkstockSzövetségi kapitány volt, ma már retró elektronikai berendezéseket kelt életre – Te az álommelódat csinálod?http://www.life.hu/karrier/20151007-mi-az-alommelod-videonkbol-kiderul-ki-hogyan-latja.htmlMitől lehet igazi egy munka, honnan tudod, hogy az álommelódat csinálod éppen? Van élet a megszokott, évtizedeken át végzett munka után is? Van, méghozzá egy teljesen új! Ezúttal az utca embereinek véleményére voltunk kíváncsiak. Karrier--"Kimehetnénk egy sört meginni" – Nem kell minden állásinterjútól tartanihttp://www.life.hu/karrier/20150925-alomallas-nem-kell-minden-allasinterjutol-tartani.htmlKomoly különbségek vannak az állásinterjúk között. Míg az egyikre talpig díszben megérkezve komoly keresztkérdésekre kell válaszolnunk, addig egy másiknál sokkal oldottabb lehet a hangulat, stresszmentes a környezet, és lazábbak a feltett kérdések. A videóból kiderül, milyen tapasztalatokat szereztek az utca emberei a témában! Karrier--A felmondás aranyszabályai – így csináld!http://www.life.hu/karrier/20150915-a-felmondas-aranyszabalyai-kisokos-munkavallalokak.htmlTöbb oka lehet annak, ha a munkavállaló arra döntésre jut, hogy elköszön a munkahelyétől. A végső búcsú sokszor nem fájdalmas, viszont kellemetlen procedúrával jár, akár a munkáltató, akár a munkavállaló kezdeményezi. A felmondásnak is vannak aranyszabályai, lássuk, melyek ezek.KarrierThinkstockFizikatanárként luxusterepjáróval? Ez lett volna a sztárok eredeti foglalkozásahttp://www.life.hu/karrier/20150922-dj-dominique-es-baronits-gabor-eredetileg-massal-akart-foglalkozni.htmlGondolnád, hogy Dj Dominique eredetileg nem a zeneiparban, hanem természettudományos területen akart elhelyezkedni? Baronits Gábor pedig szaxofonos vagy bűvész is lehetett volna, de mégis a színészetet választotta. Miért? Kiderül a videóból! Karrier--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.