kisdumások gyógyszer gyulladáscsökkentő kamilla gyógynövények
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha gyógytea, akkor a kamilla jut szinte először eszünkbe, és nem véletlenül: borogatásként és teaként fogyasztva is rengeteg gyógyhatással rendelkezik. Tudtad, hogy még a méregtelenítésben is segíthet?

Emésztési bajokra ideális

Sokoldalú gyógynövényünk nemcsak gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, de hatékony a különböző emésztési problémák kezelésében is. Helyreállítja, serkenti az emésztést, lazítja a székletet, de nem okoz hasmenést, és még a görcsöket is oldja. Jótékonyan hat az emésztőrendszeri gyulladásokra is, megnyugtatja a májat, ami így hatékonyabban szűri a méreganyagokat.

Menstruációs görcsökre is jó

A régi egyiptomiak lázcsillapítóként használták, és a "napisten virágjá"-nak nevezték. A népi gyógyászatban viszont a menstruációs görcsök enyhítésére, a szülés megkönnyítésére javasolták. A kamillatea kúraszerű használata az emésztőrendszerben csökkenti a gyulladásokat, oldja a görcsöket, bélfertőtlenítő hatású, de gyomorfekélynél is hatásos. Külsőleg különböző bőr- és szemgyulladások kezelésére is kiváló, de torok- és szájöblítőként is hatásos. Nyugtatóként, stresszoldóként is alkalmazhatod: esténként egy csésze finom mézes kamillatea segíthet elaludni egy zaklatottabb nap után, de egy kamillás fürdő is csodákat tehet.

Forrá: Thinkstock
Forrá: Thinkstock

Tudtad?

Láznál, megfázásoknál a kamillatea elősegíti a gyógyulást, és izzadással készteti a méreganyagok eltávozását a beteg szervezetéből. Ilyen esetekben a kamillavirágot azonos arányban keverhetjük hársfavirággal, bodzavirággal, citromfűvel, borsmentával. Elkészítése: a keverékből egy csapott evőkanállal és 2 dl forrásban lévő vízzel forrázatot készítünk, lefedve további 15 percig áztatjuk. Mézzel és citrommal ízesítve melegen, lassú kortyokban elfogyasztjuk. Naponta 3-4 alkalommal ihatjuk a teljes gyógyulásig.

Szépítkezéshez is próbáld ki!

Nem véletlenül találsz kamillát az érzékeny, száraz, vörösödésre hajlamos bőrre javasolt kozmetikumokban: a növény fertőtlenít, csökkenti az esetleges gyulladást, így a pattanásos, mitesszeres bőr ápolásában is kiemelkedő szerepet kap. Hetente kétszer próbáld ki a kamillás gőzölést, mely kiválóan tisztítja az arcot, és bársonyosan puha bőrt eredményez.

Forrá: Thinkstock
Forrá: Thinkstock

Németh Imréné Éva természetgyógyász, fitoterapeuta a kamilla gyűjtéséről:

"Ahogy a korábban megjelent könyvemben is említem, hazánkban a kamillavirág az egyik legfontosabb, legkeresettebb gyógynövény. Illóolaját a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar széles körben használja fel. Az általános gyűjtési szabályok betartásával - utaktól, lehetséges szennyezett környezettől távol eső helyről, a természeti környezet teljes megóvásával, száraz és napsütéses időben - május végétől júliusig gyűjthetjük a növény virágzatát. Gyűjtésre akkor alkalmas a virág, amikor a fészkek korongvirágai már sárgák, a fehér szirmok pedig vízszintesen, vagy annál kicsit lejjebb állnak. Az óvatosan leszedett virágokat egyenletesen elterítve - egymás mellett, akár tiszta papíron elrendezve - száraz, meleg helyen száríthatjuk meg. A teljes száradás után papírzacskóban, száraz, hűvös helyen tároljuk a felhasználásig.

Mint minden gyógynövénynél, a kamillánál is akadnak ellenjavallatok: sebek kezelésére ugyan alkalmas a fertőtlenítő hatása miatt, de más gyógynövényekkel (elsősorban cserzőanyag tartalmúakkal) kombinálva használjuk, mert önmagában alkalmazva feláztatja a sebet. Az előírt adagok betartása mellett mellékhatása nem ismert, de a szükségesnél nagyobb adagok hányást okozhatnak. Akik érzékenyek a fészkes virágzatú növényekre, azok bár az elkészült teát fogyaszthatják, elkészítésénél vigyázzanak, hogy a polleneket ne lélegezzék be."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!


Tavaszi erősítés csalánnalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130411-gyogynovenyek-es-egeszseg-tavaszi-erosites-csalannal.htmlA diétázók kedvence: a citromfűhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130507-gyogynoveny-ami-segiti-a-fogyokurat-es-a-dietat-citromfu.htmlMéregteleníts bojtorjánnal!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130515-egeszseges-gyogynoveny-a-bojtorjan-remek-vizelethajto-epehajto-es-jo-a.htmlFogyj ízekkel: zsírégető fűszerekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130507-zsiregeto-fuszerek-gyomber-fahej-feketebors-fokhagyma.htmlA legjobb zsírégető növény: a csipkebogyóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130530-csipkebogyo-a-cvitamintartalma-miatt-gyogyit-es-szepit.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.