A nyersételek ereje: az emésztést is segítik

Forrás: Thinkstock -
kisdumások nyers zöldség gyümölcs emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyers növényi ételek természetes formájukban fogyaszthatók, vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. Ráadásul könnyen emészthetők is. A kiegyensúlyozott étkezés érdekében fogyassz naponta nyersételeket is.

A nyersételekben – zöldségekben, gyümölcsökben – található enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok, vagyis a vitaminok, a nyomelemek, az ásványi anyagok, a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok és az olajok szervezetbe kapcsolását. Az úgynevezett anyagcsere-enzimek működtetik testünket, az emésztőenzimek dolgozzák fel táplálékunkat, és a nyersételekben található táplálékenzimek azok, melyek segítik élelmünk tökéletes megemésztését. Noha emésztőszerveink maguk is termelnek valamennyi enzimet, a tökéletes emésztéshez, egészségünk megőrzéséhez a táplálékokban rejlő enzimekre is szükségünk van, melyeket például a friss nyers zöldségekből, gyümölcsökből, csírákból, hőkezelés nélkül készült ételekből nyerünk.

Forrás: Thinkstock

A nyersételek jótékony hatásai

Mivel a legtöbb zöldségben, gyümölcsben található vitamin a hőkezelés, vagyis sütés-főzés hatására tönkremegy, úgy járunk a legjobban, ha ezeket a remek vitaminforrásokat nyersen fogyasztjuk. Ezen kívül a nyersételek legtöbbje gazdagon tartalmaz rostanyagokat is, amelyek kifejezetten serkentik a bélműködést. A fűszernövényekben és a hagymafélékben kisebb-nagyobb mennyiségben baktérium- és vírusölő anyagok is találhatók, melyek nyers fogyasztás esetén érvényesülnek. Hatásukra gyorsabbá válik a véralvadás, a hajszálérfalak ellenállása nő, így fokozódik az immunitás. A növényi táplálékban túlnyomórészt telítetlen zsírsavak találhatók, melyek segítik az érvédő koleszterin képződését. Ez kedvező hatású az érrendszerre, szívműködésre és a vérkeringésre.

Íme, három szuper recept:

Mentás cukkinisaláta

Hozzávalók: 1 közepes méretű cukkini, 2 dl tejföl, 2-3 ek majonéz, menta

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: gyaluld le a cukkinit vékonyra, majd enyhén sózd meg és hagyd egy rövid ideig állni, ezután alaposan nyomkodd ki. A mentát vágd fel apróra, a tejfölt pedig keverd simára a majonézzel, majd keverd hozzá az apróra felvágott mentát is. Végül az alaposan kinyomkodott cukkinit keverd össze a tejfölös-majonézes-mentás keverékkel, és hagyd legalább egy óra hosszat állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Körtés, kéksajtos saláta

Hozzávalók: 250 g összemorzsolt kéksajt, 150 g zsenge spenótlevél, 50 g dió, 3 vékonyan szeletelt körte, 60 ml extraszűz olívaolaj, 2 ek frissen facsart citromlé, 1 ek méz

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: a diót 1 evőkanál olajon 1 percig pirítsd. Öntsd hozzá a mézet, és alacsony hőfokon még 2 percig párold. Ha kész, rakd kis tálkába. Add hozzá a maradék olajat és a citromlevet. Hagyd kihűlni. A zsenge spenótleveleket, a körtét, a kéksajtot keverd össze egy nagy tálban. Alaposan rázd össze a mézes dióval együtt, és már tálalhatod is.

Erdeigomba-saláta

Hozzávalók: 45 dkg friss erdei gomba, 10 dkg dió, 8 dkg parmezán, 1 citrom leve, 4 ek olívaolaj, só, bors

Forrás: Thinkstock

Hozzávalók: a megtisztított gombát szeleteld fel vékonyan, és tedd tálra. Hintsd meg dióval és a vékonyan felszeletelt parmezánsajttal. Az öntethez az olajat keverd ki a citromlével, sóval, borssal. Öntsd rá a dresszinget a salátára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.