Folyadékpótlás télen – épp olyan fontos, mint nyáron!

Forrás: Thinkstock -
kisdumások folyadékbevitel víz fiatal férfi idős Nyár beteg sport tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári hónapokban nem telik el úgy nap, hogy valahol, valaki ne hívná fel a figyelmünket a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságára. A téli időszakban azonban viszonylag keveset beszélünk erről, pedig a hidegben ez legalább annyira fontos, mint a nyári forróságban. Sőt!

Akár hiszed, akár nem, télen talán még fontosabb odafigyelnünk a folyadékpótlásra, mint nyáron. Ennek nagyon egyszerű oka van: míg nyáron izzadunk, a nagy melegben hamarabb kiszáradunk, addig télen szinte semmi nem figyelmeztet bennünket arra, hogy a szervezetünk szomjazik. Pedig a meleg ruhákban is izzadunk - még ha nem is annyira, mint a harminc fokban -, ráadásul a fűtési időszakban a körülöttünk lévő levegő is igen száraz.

Forrás: Thinkstock

Mit igyunk?

A sejteknek nem cukros üdítőitalokra vagy sós levesekre van szüksége. Éppen ezért a napi folyadékpótlásra a legjobb a víz. A megfelelő mennyiség bevitelén felül természetesen fogyaszthatunk még egyéb folyadékot vagy magas folyadéktartalmú ételeket – teát, alacsony cukortartalmú italokat, leveseket vagy gyümölcsöket.

Miért fontos a víz?

A víz teszi ki a testtömeg 65 százalékát, és fontos szerepet játszik szervezetünk működésében. Szállítja a táp- és a salakanyagokat a szervek között és segít a testhőmérséklet szabályozásában. Megtalálható az agyban, a szívben, az izmokban, a vesékben, a májban, a bőrben, még a csontokban is. Tehát ha valaki kiszárad, akkor a teste lassan működésképtelenné válik.

Figyelem: a szomjúság a szervezet segélykiáltása – éppen ezért soha ne várd meg, amíg szomjas leszel! Figyelj oda arra, hogy folyamatosan, kis részletekben fogyaszd el a napi szükséges folyadékmennyiséget!
Forrás: Thinkstock

De mennyi az annyi?

Nehéz meghatározni, hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége egy nap. Ez függ attól, hogy férfiakról vagy nőkről beszélünk, de függ a testtömegtől és attól is, hogy ki mennyi idős és egészséges-e vagy éppen beteg. Az is fontos, hogy ülő- vagy fizikai munkát végzünk és sportolunk-e. Az átlagos felnőtt nő számára az ajánlott folyadékbevitel 2, a férfiaké 2,5 liter – de ez az egyén aktivitása és környezete függvényében változhat.

Jó megoldás

Fontos, hogy rendszeresen igyunk még akkor is, ha éppen nem érezzük, hogy szomjasak lennénk. A legjobb módja ennek, ha a közelünkben elhelyezünk egy vízzel teli üveget – így rápillantva mindig eszünkbe jut majd, hogy inni kell! Ez a megoldás abban is segít, hogy figyelemmel tudjuk kísérni azt, hol tartunk éppen az elvárt mennyiséghez képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.