Lazíts! Gyakorlatok a hasi görcsök gyors megszüntetésére

Forrás: Thinkstock -
kisdumások has gyógyszer orvos fájdalom görcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A menstruációs napokon túl a rohanó és a stresszes életforma, a kevéssé rostos, ám annál zsírosabb, fűszeresebb ételek fogyasztása, illetve a megszokott napi rutinban hirtelen beálló változás egyaránt megteszik a hatásukat: manapság szinte mindenkinél rendszeresek a hasi görcsök.  

Számos olyan gyakorlat létezik, melyek hatékonyak a menstruációs vagy a stressz okozta hasi görcsök enyhítésére. Köztudott, hogy a jógagyakorlatok nagy része hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez - segít a székrekedés, a puffadás és a hasi görcsök megszüntetésében. A nyújtó- és légzőgyakorlatok pedig jó hatással vannak az idegrendszerre, csökkentik a stressz szervezetre gyakorolt negatív hatásait.

Forrás: Thinkstock

Így működik a gyakorlatban

1. Cicahát: az óvodáskorodból jól ismert cicahát nevű hátdomborítós gyakorlat, ha hiszed, ha nem, rendkívül hatásos lehet, ha hirtelen rád törnek a hasi görcsök – akár menstruációs fájdalomról, akár emésztőrendszeri fájdalomról van szó.

2. Helyes légzés: kiváló nyugtató és stresszoldó hatású gyakorlat a jógaülésben vagy hanyattfekvésben végzett lassú, koncentrált be- és kilégzés, illetve a váltott orrlyukú légzés. Ez teljesen ellazítja a testet és az idegrendszert.

3. Mozgás: a stressz okozta hasi görcsök legjobb ellenszere a mozgás. Napi 15-20 perces séta, gyaloglás, könnyű futás vagy más testedzés sokat segíthet a kellemetlen tüneteken.

Forrás: Thinkstock

Fájdalomcsillapítás vagy görcsoldás?

A görcsoldók közvetlenül a görcsösen összehúzódott izmokon fejtik ki hatásukat, ott, ahol a fájdalmat okozó görcs kialakul, így gyorsan és hatásosan szüntetik meg a problémát. A fájdalomcsillapítók ezzel szemben csupán a fájdalom érzetét csökkentik, vagyis csak a fájdalmat fedik el. Figyelem! Ha a görcsös fájdalom nem múlik, esetleg súlyosbodik, esetleg hányással, lázzal vagy széklethiánnyal jár együtt, azonnal fordulj orvoshoz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.