Könnyű pocak, könnyű élet

Forrás: Thinkstock -
bélflóra kisdumások egyensúly orvos probiotikum család egészség bélrendszer gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nap mint nap hallani a bélflóra egyensúlyának fontosságáról, ám kevesen tudják, hogy mit is jelent ez valójában és hogyan lehet helyreállítani, ha már megtörtént a baj. A gyerekek esetében pedig a legtöbben különösen tanácstalanok. Íme, néhány hasznos információ.

A születendő gyermek bélflórája az édesanya pocakjában kezd kialakulni – már csak ezért sem mindegy, hogy milyen táplálékot fogyasztunk a terhesség ideje alatt. Amikor megszületik a kisbaba, a bélflóra alakulása nagyban függ attól, hogy az első időkben anyatejet vagy tápszert adunk neki. A bélflóra összetétele a gyermek egyéves koráig folyamatosan változik, az optimális egyensúly kialakulása lassú folyamat. Jelentős átalakulás akkor következik be, amikor elkezdődik a szilárd étellel történő hozzátáplálás.

Forrás: Thinkstock

A baba bélrendszerét minden káros hatás ellen védeni kell!

A gyermek bélflórájának rendkívül érzékeny egyensúlya káros külső hatásokra könnyen felborulhat. Kibillent egyensúllyal a gyermek bélflóra már nem, vagy alig tudja nélkülözhetetlen tevékenységét ellátni. A problémákat tetézi, hogy a gyermek béltraktusának sérülése a későbbi életére is komoly hatással lehet: a korai problémák makacs allergiákhoz, a mindennapokat megkeserítő gyenge egészséghez vezethetnek. A gyermek bélflóra egyensúlyát tehát minél előbb vissza kell állítani, hatékony, ám természetes módon.

Mi a szerepe a bélflórának?

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása.

Hogyan őrizzük meg gyermekünk bélflórájának egyensúlyát?

A várandósság és a szoptatás ideje alatt: fontos az egészséges életmód, ugyanis az anya által elfogyasztott anyagok a bélfalon felszívódva a véráramba jutnak, onnan pedig kiválasztódnak az anyatejbe. A szilárd ételekkel történő hozzátápláláskor fontos a változatos étrend, zöldségek, gyümölcsök megkedveltetése, bő folyadékbevitel és rendszeres mozgás a szabad levegőn.

Forrás: Thinkstock

Bölcsődébe kerüléskor: ez az időszak azért nehéz egy kisbabának, mert új emberekkel találkozik, és kénytelen megszokni egy számára ismeretlen közeget. Ekkor a stressz is okozhat hasfájást, szorulást, de az is közrejátszik, hogy az eddig megszokottól eltérő mikroorganizmusok lesznek jelen az új környezetben. Mind a hasfájás, mind a szorulás esetén gondolni kell a bélflóra egyensúlyára és az egyensúly felborulására.

A téli időszakban kiemelten fontos az odafigyelés: a felső légutakat érintő megbetegedések okozhatnak hasi panaszokat, amitől könnyen felborulhat a bélflóra egyensúlya. Az őszi-téli időszakban ráadásul számos kórokozóval találkozhatnak a gyerekek akár utazás során is, ami szintén okozhatja a bélflóra egyensúlyának felborulását. Egy-egy antibiotikumkúra pedig kifejezetten káros lehet a bélflórára – egy kiegészítő probiotikumkúra azonban erre is megoldás lehet.

Az egyensúly visszaállításának főszereplői

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok (baktériumok vagy gombák), amelyek a szervezetbe jutva az egészségre jótékony hatást gyakorolnak. A probiotikumokban jelen lévő, az egészségre jótékony hatást gyakorló baktériumok a bélflóra emésztő- és immunfunkcióját erősítik, ezáltal ellenállóbbá teszik a szervezetet a fertőzésekkel szemben. A probiotikumok probiotikus élelmiszerek vagy speciális probiotikus készítmények révén juthatnak a szervezetbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.