kisdumások vér mosdó vécé egészség bélrendszer széklet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A széklet vizsgálatával számos fontos információhoz juthatunk a gyomor- és bélrendszer működéséről és betegségeiről. Nem árt, ha tudod, milyen a normális széklet és hogy mikor kell orvoshoz fordulnod – ebben segítünk. 

A normális széklet átlagosan 70 százalék vizet tartalmaz, ezen felül természetesen számos más alkotóelem is található benne: zsírsav, epesav és egyéb szervetlen alkotórészek. A széklet lényegében tápanyagmaradványokból, baktériumokból, az emésztőnedvekből és a bél nyálkahártyájáról levált hámsejtekből áll. Egészséges emberek esetében a napi székletmennyiség átlagosan 150-250 gramm, állaga képlékeny, színe barna, tápanyagmaradványok alig vagy egyáltalán nem találhatók benne.

Forrás: Thinkstock

Ismerd fel a bajt!

Bizonyára nem ismeretlen jelenség számodra a székrekedés – amikor kemény, bogyószerű a széklet és sok esetben sötétebb színű is, mint a megszokott. Ennek a jelenségnek is érdemes nagyobb figyelmet szentelnünk, mint szoktunk, mert számos, komolyabb betegség előfutára lehet. Ha több napon át tart ez a jelenség, akkor is, ha a napi folyadékbevitelt is megnövelted, mindenképpen fordulj orvoshoz! Akut bélgyulladásban híg, vizes, vérhasban véres, gennyes, tífuszban borsópürészerű a széklet. Fekélyes bélgyulladás esetén pedig napi 10-30-szor ürített véres-nyákos cafatok jellemzők. A legfontosabb a nagyobb mennyiségű, akár 100 milliliternél is több vér jelenlétének felismerése. Friss, piros vér rárakódása, illetve hozzákeveredése esetén a vérzés forrása általában a végbélnyílás területén van és leggyakrabban aranyeres csomók okozzák. A széklet fekete elszíneződése komoly egészségügyi problémákra, nyombélfekélyek, daganatok jelenlétére utalhat. Természetesen egy-egy sötét színű széklet miatt még nem kötelező orvoshoz rohanni, hiszen ezt a jelenséget okozhatja az is, ha például nagyobb mennyiségű véres hurkát, vörösbort, céklát fogyasztottál. Ha azonban több napig fennáll a probléma, érdemes kivizsgáltatni magunkat.

Forrás: Thinkstock

Az anyagcsere-problémák is kimutathatók a székletből

Szénhidrát, izomrostok, kötőszövet, zsír nagyobb mennyisége a székletben zavart emésztési folyamatot mutat. Emésztési vagy felszívódási zavar gyanúja esetén a széklet zsírtartalmának meghatározása és a tápanyagok felszívódásának mérése hasznos információt nyújt.

A székletnek járványügyi jelentősége is lehet

Nem véletlen, hogy bizonyos esetekben a háziorvos elrendeli a széklet bakteriológiai vizsgálatát: a szalmonella, a vérhas, a hastífusz és a paratífusz kórokozóinak felismerése járványügyi jelentőséggel bír, ezért fontos, hogy időben felismerjük, ha baj van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.