Jack Sparrow-ból sosem elég

film Jack Sparrow kapitány Karib-tenger mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Johnny Depp negyedszer is vitorlát bontott a Karib-tengeren, minden idők egyik legjövedelmezőbb mozis szériája pedig új rendezővel, új szereplőkkel és új sztorival kicsit újrakezdte az egészet - felemás sikerrel. A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken.  

Egy negyedik résznek mindig szembe kell néznie azzal, hogy óhatatlanul is az első háromhoz fogják hasonlítani, főleg, ha ennyire népszerű, szinte mindenki által látott, a tömegkultúra részévé lett filmekről van szó, mint A Karib-tenger kalózainak epizódjai. Az első rész maga volt a tökéletes szórakoztató kalandfilm: humor és akció ideális keveréke, pazar látvány, emlékezetes mellékkarakterek, és egy olyan főhős, akinek a kitalálásához és megszületéséhez nem elég a forgatókönyvírói (rendezői) furfang, hanem egy kreatív színészzseni is szükségeltetik.

www.rottentomatoes.com
www.rottentomatoes.com

A film kasszát robbantott, így jönnie kellett a folytatásnak, sőt egyből kettőnek: a második és a harmadik részt egyszerre forgatták, és ugyan egymáshoz képest kis csúsztatással kerültek a mozikba, de lényegében egyetlen, jó hosszú filmet alkottak. Ami alaposan fel lett tupírozva: óriási költségvetés, szuperlátványos jelenetek, még több vicc, még több akció, még bonyolultabb cselekmény - csak épp a karakterek sikkadtak el, és az az ideális arány bomlott meg, ami az első rész titka volt, így elveszett a különleges báj és varázs.

www.rottentomatoes.com
www.rottentomatoes.com

Persze a végeredmény még így is sokszorosan felülmúlta a szokásos hollywoodi felhozatalt (ami kalandfilmek terén pláne szegényes az utóbbi években), így az anyagi siker ezúttal sem maradt el. Mivel a harmadik rész után az eddigi epizódok rendezője, Gore Verbinski, és a sztárszínészek egy része (Orlando Bloom és Keira Knightley) is jelezték, hogy egy újabb folytatásban már nem lennének benne, így a producerek egy reboot mellett döntöttek, azaz a kerek egészet alkotó első három rész sztoriját nem folytatták, hanem inkább kezdtek egy újat (ami a hírek szerint siker esetén egy újabb trilógiát alkotna majd).

www.rottentomatoes.com
www.rottentomatoes.com

Jött egy új rendező (Rob Marsall - Chicago, Egy gésa emlékiratai), és jöttek új figurák (róluk később), maradt Johnny Depp (aki nélkül nem képzelhető el egy Karib-tenger kalózai-film), és egy (az elődöknél) kisebb költségvetésű, karakterközpontú film lett a cél. Nos, ha már így beleerőszakoltuk magunkat az összehasonlításba, vonjuk is meg a mérleget böcsülettel: a negyedik rész sok tekintetben jobb lett a megelőző kettőnél, ugyanakkor az első rész zsenialitásától még mindig nagyon távol van. A feltupírozott, agyonhajszolt nagyzást sikerült visszavenni, és a film még így is épp eléggé látványos és kalandos maradt.

www.rottentomatoes.com
www.rottentomatoes.com

Tipp! Lehetetlen sztárpárok képgalériánkban! Katt ide!


Ian McShane Penélope Cruz

www.rottentomatoes.com
www.rottentomatoes.com


A történetszövés tekintetében az alkotók most sem bírtak lemondani a több párhuzamos szálról, amelyek végül egyetlen fináléban futnak össze, de ez most nem bonyolította túl a cselekményt - igaz, a spanyolok vonala teljesen súlytalan maradt. A szirénlány és a misszionárius fiú szerelme viszont kimondottan kínosra sikeredett: nemcsak hogy semmit nem ad hozzá a központi cselekményhez, és lóg rajta, mint gatya a tehénen, de teljesen kidolgozatlan is: néhány buta nézésből és klisé mondatból áll - a Sziréna név pedig, hát lássuk be, magyarul vicces.

www.rottentomatoes.com
www.rottentomatoes.com

Aki tehát az első rész mélységeit és magasságait remélte az újrakezdéstől, az könnyen csalódhat, ám aki csak egy látványos, izgalmas és vicces szórakozásra vágyik este a moziban, az bátran bizalmat szavazhat Jack Sparrow-nak és cimboráinak.

www.rottentomatoes.com
www.rottentomatoes.com

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!


szólj hozzá: A Karib tenger kalózai 4 Spot




Kiknek ajánljuk?

- Jack Sparrow rajongóinak
- akik inkább a vígjátéki vonalat szerették az eddigi filmekben
- akik nem látták az első három részt

Kiknek nem ajánljuk?

- akiknek már a második és harmadik rész sem tetszett
- akik nem szeretik a limonádét
- tengeribetegeknek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.