22 érdekesség, amit eddig nem tudtál Harry Potterről

film szórakozás Harry Potter program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most, hogy végleg lezárultak a világ leghíresebb varázslótanoncának kalandjai, csokorba szedtünk 22 kevéssé ismert érdekességet, melyek nélkül nem lehet teljes egy Harry Potter-rajongó élete. 

AFP
AFP

1. Az írónő, J.K. Rowling azért így írja a nevét, mert az első könyv kiadásakor azt tanácsolták neki, hogy rejtse el a női keresztnevét a monogramja mögé, mert akkor több fiú is meg fogja venni a könyvet.

2. Az utolsó kötetet a megjelenést követően 24 órán belül 11 millióan vették meg, ez természetesen rekord.

3. A Harry Potter-könyveket 200 országban, 69 nyelven adták ki.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

4. A hatalmas termetű Hagridot játszó Robbie Coltrane volt az első színész, akit szerződtettek a filmekhez.

5. Elsőként Steven Spielbergnek ajánlották fel a rendezői széket, ám ő nem tudott megegyezni J.K. Rowlinggal a szereposztást illetően.

6. További rendezők, akiknek a neve szóba került a széria során: Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak), Brad Silberling (Casper), Terry Gilliam (Monty Python, 12 majom), Callie Khouri (Vagány nők klubja), Kenneth Branagh (Sok hűhó semmiért, Thor), Guillermo Del Toro (Hellboy), Jean-Pierre Jeunet (Amélie csodálatos élete), Mira Nair (Esküvő monszun idején).

AFP
AFP

7. Eredetileg Hugh Grantet szerződtették Gilderoy Lockhart szerepére, ám időegyeztetési problémák miatt végül mégsem ő, hanem Kenneth Branagh játszotta el a roxforti tanárt.

8. Előfordult olyan, hogy az egyik epizód premierje és a következő rész forgatásának megkezdése között mindössze három nap telt el (sőt az utolsó két részt egyben forgatták le).

9. Az írónő, J.K. Rowling mára Anglia leggazdagabb hölgyének számít, megelőzve a királynőt is.

10. Barack Obama amerikai elnök is Harry Potter-rajongónak vallja magát.

11. Mivel a könyvek története között egy-egy év telik el, a filmek viszont ennél lassabb ütemben készültek, a főszereplőket játszó színészek gyorsabban öregedtek a szerepüknél. Emiatt egy ponton (a negyedik film környékén) felmerült, hogy lecserélik őket a gyerekkor-kamaszkor közti átmenetet kihasználva, ám végül elvetették ezt az ötletet.

AFP
AFP

12. Az egyetlen szereplő, akit le kellett cserélni, a Dumbledore professzort játszó Richard Harris volt, aki a második film után elhunyt. Utódja Michael Gambon lett.

13. Az ötödik rész volt az első, amelyet IMAX-mozikban is bemutattak.

14. A hatodik rész volt az első, amely tartalmazott három dimenziós jeleneteket is.

15. A nyolc Harry Potter-film minden idők legtöbb bevételt hozó filmszériája.

16. Az utolsó filmben szereplő monumentális Roxfort-díszletek egy alkalommal teljesen leégtek, így újra kellett őket építeni.

www.facebook.com/harrypottermovie
www.facebook.com/harrypottermovie

17. A Harry Potter-regények magyar fordítása összesen 3686 oldalt tesz ki.

18. A Hermionét játszó Emma Watsonnak a szülei tizennyolc éves koráig csak heti 50 font zsebpénzt adtak, noha a számláján a filmeknek köszönhetően milliók figyeltek.

19. Emma Watson modellként több divatcégnek is dolgozott, mint például a Burberry, a Lancome és Alberta Ferretti.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

20. A legfontosabb karakterek, akik a könyvekben szerepeltek, de a filmekben nem: Hóborc, Véres Báró, a Marvolo család és a muggli brit miniszterelnök.

21. David Heyman producer mindössze 2 millió dollárért vette meg az első négy könyv megfilmesítési jogait. Összesen közel négymilliárd dollárt termeltek...

AFP
AFP

22. A Harry Potter ihletésére megjelent számtalan könyv közül néhány: A kviddics évszázada, Legendás állatok és megfigyelésük, Bogar Bárd (mindhármat J.K. Rowling írta álnéven), Harry Potter és a filozófia (tanulmánykötet), Heri Kókler (paródia), Harry Potter kvízkönyv, Harry Potter tesztkönyv, Harry Potter varázsnaptár, Harry Potter pszichológiája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.