Alfred Hitchcock korai filmje bukkant fel Új-Zélandon

2011.08.04. 15:31
 Alfred Hitchcock filmrendező legkorábbi filmjei közül bukkant fel egy Új-Zélandon.

 

A szigetország filmarchívuma a The White Shadow című film hat tekercséből az első hármat találta meg. A tekercsek az 1990-es években kerültek az archívumhoz, korosodó nitrátnyomatok között találtak rájuk. A némafilm korszakából - 1923-ból - származó alkotás vélhetően a legrégebbi fennmaradt Hitchcock-mű. A film "vad hangulatú melodráma", két nővérről szól, egyikük angyali teremtés, a másik viszont lelketlen. Vélemények szerint az alkotásból nincs több kópia.

AFP

"Ez az egyik legjelentősebb fejlemény a rendező munkásságával foglalkozó kutatók, kritikusok és rajongók emlékezete szerint" - méltatta a felfedezés jelentőségét David Sterritt, a filmkritikusok amerikai szövetségének elnöke. Alfred Hitchcock írta a film forgatókönyvét, tervezte a díszleteket, ő volt a vágó, de csak asszisztense volt a film rendezőjének, Graham Cutts-nak, aki szakmai féltékenységgel tekintett a feltörekvő alkotóra. "Az első három tekercs, azaz több mint a mű fele, páratlan lehetőséget kínál Hitchcock kibontakozó képi világáról és történetvezetéséről" - vélekedett Sterritt.

AFP

A kincset érő alapanyag egy mozigépész hagyatékában pihent, Jack Murtagh Hastings városában volt vetítőgépész egy moziban a XX. század első felében. Akkoriban az volt a szokás, hogy a forgalmazási engedély lejártával megsemmisítik a kópiákat. Murtagh azonban nem így járt el, sokat eltett kerti kamrájában. A The White Shadow hiányzó tekercseinek holléte továbbra is rejtély.

Forrás: MTI

Szívat a főnököd? Így vágj vissza!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110803-mozi-film-szorakozas-szivat-a-fonokod-vagj-vissza.html Jövő ősszel kerül mozikba Kathryn Bigelow bin Laden filmjehttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110803-jovo-osszel-kerul-mozikba-kathryn-bigelow-bin-laden-filmje.html Nemek harca - minden idők 5+1 legjobb filmje a szerelmi csetepatékrólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110727-nemek-harca-minden-idok-51-legjobb-filmje-a-szerelmi.html


Alfred Hitchcockfilmprogramszórakozás