Gyors és inspiráló: 5 lehengerlő budapesti bisztró

ital bisztró szórakozás program étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki a fővárosban vendégcsalogató helyet akar létrehozni, az a műfajilag nehezen meghatározható, jól csengő, mégsem fellengzős bisztróval próbálkozik. A Life.hu most be is mutat ezek közül ötöt. 

A bisztró etimológiájával nem kívánunk hosszasan foglalkozni, de annyit illik tudni, hogy a szó francia eredetű, és még mindig csak találgatások vannak arról, hogy a marhacsordát vagy az olcsó brandyt jelentette valamelyik dialektusban. A bisztró a franciáknál olyan étkezdét jelent, ahol gyorsan, valami egyszerűt és finomat lehet enni. Itthon a bisztrónak nincs műfaji meghatározása. Valahol a többnyire kiszámítható ízeket tálaló kifőzde, kantin vagy menza és a katartikus ízélményeket okozó, sokszor nehézkes, de drága éttermek között van félúton. A bisztró alapkövetelményei közé tartozik az egyszerű, gyors étkezést is lehetővé tevő, mégis otthonos belső tér - a jellemző krétával teleírt táblával. A könnyen követhető, általában szezonális alapanyagokra épülő, sűrűn cserélődő étlap sem maradhat el. Ugyanígy fontosak az egyszerű, legalábbis nem túl nagy műgonddal készített ételek is, amelyek valamilyen apró dolog miatt mégiscsak különlegesek, de hiányzik belőlük a mesterkéltség. Ha jól odafigyelünk, még ötleteket is meríthetünk belőlük. Például eddig eszünkbe sem jutott volna rukkolával megbolondítani a burgonyapürét, na de ezután! És persze az ár sem mindegy. A bisztróban már 1000-1500 forintból minőségi ebéddel lakhatsz jól. Ha belegondolsz, hasonló összeget a menzán vagy az önkiszolgáló gyorsétteremben is elköltesz ebédre, ha egy kicsit nem figyelsz oda.

1. Almárium Bisztró

Az almárium kedves, otthonos érzetet keltő, barátságos szó. Ha leporoljuk róla a port és a faelemek mellé egy kevés modern fémet is csempészünk, akkor megkapjuk az Almárium Bisztrót. Ez egy könnyed hangvételű, gyors, rugalmas és emberközpontú hely, amely különleges gasztrokalandot ígér. A bisztrósághoz elengedhetetlen, hogy alkalmazkodjon a helyi igényekhez és konyhája ne csak nyomokban tartalmazzon szezonális alapanyagokat. Specialitásuk, hogy itt kizárólag kézműves magyar termékeket használnak fel az ételekhez és az italokhoz. A hetente változó étlapra pillantva mindig érhet bennünket meglepetés. Az országtorta ihlette sárgabarackos mustárral, köleses prószával készült országkolbászt például most azonnal szeretnénk a tányérunkon tudni. Márton nap közeledtével pedig libakolbásszal készülnek a séfek, de az egyéb ígéretes finomságok miatt is érdemes rendszeresen felkeresni a honlapjukat.
Mennyiért?
3 fogás (leves vagy előétel, főétel, desszert) 1560 forint.
Hol?
1143 Budapest, Gizella út 42-44.
Bővebb infó: http://www.almariumbisztro.hu/

www.almariumbisztro.hu
www.almariumbisztro.hu

2. Origo Bistro

A Pasaréti téren a buszvégállomás Bauhaus stílusú épületében működik a város egyik "legcoolabb" bisztrója. A bisztróság egyik legszembetűnőbb bizonyítékai a hatalmas krétatáblára kiírt ételek, amelyek jó minőségű, idényalapanyagokból készülnek. A hófehér csempe és a fekete fal hűvös kettősét a terebélyes faasztalok törik meg, amelyek mellé akár egy egész nagycsalád is letelepedhet nagyszülőkkel, unokatestvérekkel együtt. Az itthon még szokatlan, külföldön triviális elrendezés mellett a bisztró különlegessége, hogy egyszerre három étlapról lehet csemegézni. A nem túl terjedelmes állandó étlap mellett a "Heti ajánlat", illetve kifinomultabbaknak a "Chef ajánlat" is megannyi különlegességet kínál, akár reggelizni, akár ebédelni, akár vacsorázni megyünk.
Mennyiért?
3 fogásos menü a heti étlapról (leves, főétel és desszert) 1790 forint, "Chef ajánlat" három fogás 3900 forint.
Hol?
1026 Budapest, Pasaréti út 100.
Bővebb infó: http://origobisztro.hu/

origobisztro.hu
origobisztro.hu

3. Déryné Bisztró

Metsző, hideg fények és indusztriális külső helyett léleksimogató, arany és barna hangulatban találhatunk egy csészényi nyugalomra a Déryné Bisztróban. Buda egyik legismertebb bisztrójában meleg reggelivel indíthatjuk a napot, de ebédre vagy vacsorára is szívesen várnak a hely üzemeltetői. Vigyázat, mert a Déryné cukrászatából származó sütemények vagy péksütemények addiktívak, így akkor is oda lehet szokni, ha amúgy a lakhelyedtől távol esik Buda egyik legismertebb gyöngyszeme, ahol már elszürcsölhetjük az idény első forralt borát is.
Mennyiért?
Bisztróebéd 990 forint.
Hol?
1013 Budapest, Krisztina tér 3.
Bővebb infó: http://www.bistroderyne.hu

Déryné Bisztró/facebook
Déryné Bisztró/facebook


4. Borssó Bistro

A magyar hagyományokat a pikáns francia ízekkel vegyíteni - ez volt a Borssó Bistro kitalálóinak célja, amikor megálmodták a Kálvin tér melletti, zegzugos utcácskák által közrefogott sarki étterem ízvilágát. A bisztrós jegyek közé tartozik a már megszokott, étlapként szereplő tábla és a megszokott ételekbe vitt csavar: itt a kacsacombhoz majoránnával megbolondított káposzta jár, a sajtválogatáshoz feketekenyér kerül a tányérra, és tonkababból készül a parfé. Ezek után nem csodálkozunk, ha a környéken dolgozók megrohamozzák a helyet.
Mennyiért?
Napi menü: 2 fogás 950 forint, 3 fogás 1250 forint.
Hol?
1053 Budapest, Királyi Pál utca 14.
Bővebb infó: http://www.borsso.hu/

www.borsso.hu
www.borsso.hu

5. Le Biscuit Bistro

Ha maradunk a francia ízeknél és francia hangulatnál, akkor ugorjunk be a 17-es villamos vonalán található, nemrég nyitott Le Biscuit Bistróba. A bisztróba nemcsak a kínálat, hanem a hangulat miatt is érdemes betérni. Az otthonos, finom, tiszta környezetben jólesik a fenyőszörppel izgalmassá varázsolt kávé és a sokmagvas, lágyan omló croissant. Itt nem lehet kétszer ugyanazt a szendvicset enni, mert lehet, hogy a tulajdonos épp nem kapott fügét, vagy a feldolgozásra váró alapanyagokból csempész bele új ízt a menübe, amivel így valami egészen különleges finomságot kapunk.
Mennyiért?
3 fogásos ebédmenü már 1500 forinttól.
Hol?
Budapest, Frankel Leó utca 72.

Le Biscuit Bistro/facebook
Le Biscuit Bistro/facebook



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.