A 8 leghíresebb film, amit Magyarországon forgattak

film forgatás mozi szórakozás Magyarország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szép tájak és épületek, a jelentős adókedvezmények és a képzett szakembergárda miatt Magyarország jó ideje a világ filmeseinek egyik kedvelt forgatási helyszíne. Összegyűjtöttük a leghíresebb nálunk készült mozikat.

1. München

2005 nyarán sok budapesti tapasztalhatta meg, mivel jár egy nagyszabású filmforgatás, amikor Steven Spielberg kedvéért többek között az Andrássy utat is lezárták. A München című film a világ számos pontján játszódott, és ezek közül jó néhányat Budapest alakított: az Operaház környéke Rómát és Párizst, a Marriott Hotel Londont, a Puskás Stadion Münchent. Steven Spielberg pedig a hotelszobájába az egyik budapesti kölcsönzőből rendelt filmeket, ezt megtudva a tékás srácok persze dedikáltattak párat a saját mozijainak DVD-i közül is.

2. Evita

Szintén nyáron, 1996-ban forgott (részben) Budapesten az Evita, a korszak egyik szuperprodukciója - a nagysikerű musical filmes változata Madonna régi álmaként valósult meg. A budapesti Andrássy út, Keleti pályaudvar, Szabadság tér és a Néprajzi Múzeum ezúttal argentin helyszínekként jelentek meg a filmben.


3. Menekülés a győzelembe

Listánk több egyéb szereplőjéhez hasonlóan ezt a filmet is Andy Vajna producer hozta el Magyarországra, 1981-ben. A kölcsönösen előnyös feltételeken túl (az amerikaiaknak így olcsóbb a film, a magyarok pedig jelentős bevételhez jutnak) nyilván azért is, mert a hollywoodi sztárokkal (Sylvester Stallone, Michael Caine) és sztárfocistákkal (Pelé, Bobby Moore) az MTK-stadionban (is) forgatott film egy magyar mozi, a Két félidő a pokolban újrafeldolgozása.


4. Pokolfajzat 2: Az aranyhadsereg


A Hellboy-széria 2007-ben forgatott második darabja már egy új korszak gyermeke: néhány éve komoly infrastruktúrával rendelkező, hatalmas filmgyártó stúdiók épültek fel Budapest mellett, melyek tovább bővítik az itt filmező stábok lehetőségeit. Ezek egyikében, az etyeki Korda Stúdióban forgott a neves mexikói rendező, Guillermo Del Toro szuperhősös filmje, de a stáb átruccant Tárnokra és Sóskútra is.


5. Borgiák

Listánk egyik kakukktojása a Borgiák, hiszen nem mozifilmről, hanem tévésorozatról van szó, ugyanakkor a produkció mérete, a benne szereplő sztárok (többek között Jeremy Irons) és a széria nemzetközi ismertsége miatt mindenképp ide kívánkozik. A reneszánsz korban játszódó "pápadráma" épített díszleteivel nagyrészt szintén a Korda Stúdióban forgott - és forog továbbra is, hiszen a sorozat sikeres és folytatódik.

6. Vörös zsaru

A nyolcvanas években még nyilván sokkal nagyobb szó volt, ha egy amerikai produkció a vasfüggönyön túlra érkezett, így a Vörös zsarut is kiemelt figyelem kísérte, főleg hogy a korszak szupersztárja, Arnold Schwarzenegger szerepelt benne. A filmnek csak kis részét (a Moszkvában játszódó jeleneteket) forgatták Budapesten, viszont epizódszerepekben feltűnt benne több magyar színész is.


7. Underworld

A vámpírok és vérfarkasok ősi küzdelmét a modern időkben megjelenítő Underworld felvételei 2002 őszén, a folytatásé (Underworld: Evolúció) 2004 végén készültek, nagyrészt Budapesten. A Mafilm stúdióján kívül a sztoriból adódóan elsősorban a budapesti aluljárók és metróalagutak kaptak főszerepet, de a külföldi filmesek egyik kedvenc helyszínén, a Gozsdu udvarban is forgott a kamera.

8. Szerelem és halál

Woody Allen az utóbbi időkig szinte minden filmjét New Yorkban forgatta, ám 1975-ben már egyszer átruccant Európába filmet készíteni, közelebbről Párizsba és Magyarországra. A választást a történet indokolta: a Szerelem és halál a klasszikus orosz regények paródiája, a javarészt vidéki magyar helyszínek így az orosz tájakat helyettesítették.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.