A 8 leghíresebb film, amit Magyarországon forgattak

2012.01.25. 23:19

A szép tájak és épületek, a jelentős adókedvezmények és a képzett szakembergárda miatt Magyarország jó ideje a világ filmeseinek egyik kedvelt forgatási helyszíne. Összegyűjtöttük a leghíresebb nálunk készült mozikat.

1. München

2005 nyarán sok budapesti tapasztalhatta meg, mivel jár egy nagyszabású filmforgatás, amikor Steven Spielberg kedvéért többek között az Andrássy utat is lezárták. A München című film a világ számos pontján játszódott, és ezek közül jó néhányat Budapest alakított: az Operaház környéke Rómát és Párizst, a Marriott Hotel Londont, a Puskás Stadion Münchent. Steven Spielberg pedig a hotelszobájába az egyik budapesti kölcsönzőből rendelt filmeket, ezt megtudva a tékás srácok persze dedikáltattak párat a saját mozijainak DVD-i közül is.

2. Evita

Szintén nyáron, 1996-ban forgott (részben) Budapesten az Evita, a korszak egyik szuperprodukciója - a nagysikerű musical filmes változata Madonna régi álmaként valósult meg. A budapesti Andrássy út, Keleti pályaudvar, Szabadság tér és a Néprajzi Múzeum ezúttal argentin helyszínekként jelentek meg a filmben.


3. Menekülés a győzelembe

Listánk több egyéb szereplőjéhez hasonlóan ezt a filmet is Andy Vajna producer hozta el Magyarországra, 1981-ben. A kölcsönösen előnyös feltételeken túl (az amerikaiaknak így olcsóbb a film, a magyarok pedig jelentős bevételhez jutnak) nyilván azért is, mert a hollywoodi sztárokkal (Sylvester Stallone, Michael Caine) és sztárfocistákkal (Pelé, Bobby Moore) az MTK-stadionban (is) forgatott film egy magyar mozi, a Két félidő a pokolban újrafeldolgozása.


4. Pokolfajzat 2: Az aranyhadsereg


A Hellboy-széria 2007-ben forgatott második darabja már egy új korszak gyermeke: néhány éve komoly infrastruktúrával rendelkező, hatalmas filmgyártó stúdiók épültek fel Budapest mellett, melyek tovább bővítik az itt filmező stábok lehetőségeit. Ezek egyikében, az etyeki Korda Stúdióban forgott a neves mexikói rendező, Guillermo Del Toro szuperhősös filmje, de a stáb átruccant Tárnokra és Sóskútra is.


5. Borgiák

Listánk egyik kakukktojása a Borgiák, hiszen nem mozifilmről, hanem tévésorozatról van szó, ugyanakkor a produkció mérete, a benne szereplő sztárok (többek között Jeremy Irons) és a széria nemzetközi ismertsége miatt mindenképp ide kívánkozik. A reneszánsz korban játszódó "pápadráma" épített díszleteivel nagyrészt szintén a Korda Stúdióban forgott - és forog továbbra is, hiszen a sorozat sikeres és folytatódik.

6. Vörös zsaru

A nyolcvanas években még nyilván sokkal nagyobb szó volt, ha egy amerikai produkció a vasfüggönyön túlra érkezett, így a Vörös zsarut is kiemelt figyelem kísérte, főleg hogy a korszak szupersztárja, Arnold Schwarzenegger szerepelt benne. A filmnek csak kis részét (a Moszkvában játszódó jeleneteket) forgatták Budapesten, viszont epizódszerepekben feltűnt benne több magyar színész is.


7. Underworld

A vámpírok és vérfarkasok ősi küzdelmét a modern időkben megjelenítő Underworld felvételei 2002 őszén, a folytatásé (Underworld: Evolúció) 2004 végén készültek, nagyrészt Budapesten. A Mafilm stúdióján kívül a sztoriból adódóan elsősorban a budapesti aluljárók és metróalagutak kaptak főszerepet, de a külföldi filmesek egyik kedvenc helyszínén, a Gozsdu udvarban is forgott a kamera.

8. Szerelem és halál

Woody Allen az utóbbi időkig szinte minden filmjét New Yorkban forgatta, ám 1975-ben már egyszer átruccant Európába filmet készíteni, közelebbről Párizsba és Magyarországra. A választást a történet indokolta: a Szerelem és halál a klasszikus orosz regények paródiája, a javarészt vidéki magyar helyszínek így az orosz tájakat helyettesítették.


Egy legendás nőalak újjászületése (18+)http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120120-mozi-film-szorakozas-egy-legendas-noalak-ujjaszuletese.html Jobb, mint az eredeti? - Amikor Hollywood a külföldet másoljahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120117-mozi-film-szorakozas-jobb-mint-az-eredeti-amikor-hollywood.html Tragikus sorsú színésznők Hollywood aranykorábólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120111-gyonyoru-tragikus-sorsu-szinesznok-hollywood-aranykorabol.html Roman Polanski szobába zárja a szereplőithttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120113-mozi-film-szorakozas-roman-polanski-szobaba-zarja-a-szereploit.html Minden idők leghíresebb nyomozója a világháború ellenhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120106-sherlock-holmes-2-minden-idok-leghiresebb-nyomozoja-a-vilaghaboru.html
Magyarországmozifilmszórakozásforgatás