Az Oscar-díj és a magyarok - 15 dolog, amire büszkék lehetünk

Oscar-díj színésznő film színész mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ első számú filmes díjának 83 éves története számos magyar vonatkozást rejt. Összegyűjtöttünk egy csokor érdekességet az Oscarról és a magyarokról.

1. Az egyetlen magyar mozifilm, amely Oscart nyert, Szabó István Mephistója volt, melyet 1982-ben díjaztak a legjobb külföldi film kategóriájában.

Forrás: AFP, http://hu.wikipedia.org
Forrás: AFP, http://hu.wikipedia.org

Szabó István Mephistója

2. Szabó Istvánnak ezt megelőzően és ezt követően sorozatban négy (!) rendezését (Bizalom, Mephisto, Redl ezredes, Hanussen) jelölték Oscarra ugyanebben a kategóriában.

3. További magyar mozifilmek, amelyeket Oscarra jelöltek: A Pál utcai fiúk (1968), Macskajáték (1974), Magyarok (1978), Jób lázadása (1983).

4. A Mephistón kívül A légy az egyetlen magyar gyártású film, amely Oscart-díjat kapott. Rófusz Ferenc alkotását 1981-ben díjazták az animációs rövidfilmek között.

5. A magyar operatőrök közül Zsigmond Vilmos van a legjobb barátságban Oscarral: eddig négyszer jelölték (Harmadik típusú találkozások, A szarvasvadász, A folyó, Fekete Dália), ebből egyszer nyert, 1977-ben a Harmadik típusú találkozásokért.

6. Az Oscar-díjakról döntő, 5765 fős Filmakadémiának két magyar tagja van: Szabó István rendező és Koltai Lajos operatőr-rendező.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Koltai Lajos

7. Számos olyan filmsztár kapott Oscar-díjat, aki magyar gyökerekkel (is) rendelkezik: többek között Adrien Brody, Paul Newman, Goldie Hawn vagy Rachel Weisz.

8. Magyar születésű színész egyetlen alkalommal nyert el főszereplői Oscart: Paul Lukas (eredetileg Lukács Pál) 1944-ben az Őrség a Rajnán című filmért.

9. A hazánkból elszármazott látványtervezők a harmincas és a hatvanas évek között számos Oscart begyűjtöttek: William S. Darling kapásból hármat (Kavalkád, Bernadette dala, Anna és a sziámi király), Joseph Kish és Alexandre Trauner egyet-egyet (előbbi A bolondok hajója, utóbbi a legendás Legénylakás díszleteiért).

10. Kertész Mihály, avagy Michael Curtiz egyike azon két rendezőnek (a másik Steven Soderbergh), akit egyazon évben két filmért is jelöltek a rendezői Oscarra. Ez 1939-ben történt, a két film a Négy lány és a Mocskos arcú angyalok volt, Kertész pedig egyikért sem kapta meg a díjat. Öt évvel később azonban igen, méghozzá minden idők egyik legnevezetesebb mozija, a Casablanca rendezéséért.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Casablanca

11. További magyar filmrendezők, akik Oscar-díjat nyertek: Vincent Korda (A bagdadi tolvaj, 1940), Vértes Marcell (Moulin Rouge, 1952), George Zukor (My Fair Lady, 1964).

12. A forgatókönyvírók között három magyar díjazott akadt az idők során: Herczeg Géza 1937-ben nyert Oscart az Émile Zola élete című filmért; John S. Toldy 1940-ben az Arise, szerelmemért, a rendezőként is elismert Emeric Pressburger pedig 1942-ben a 49. szélességi fokért.

13. A legtöbbszörös magyar Oscar-jelölt Rózsa Miklós zeneszerző, aki 1941 és 1962 között összesen 17 alkalommal jutott el a díj közelébe. Ebből háromszor (Ben Hur, Kettős élet, Elbűvölve) haza is vihette a szobrot.

14. Életműdíjat két magyar kapott az Oscar-gálákon: az animációs filmrendező George Pal (eredeti nevén Marczincsák György Pál) 1944-ben, a producer Adolph Zukor pedig 1949-ben.

15. Oscar és a magyarok utolsó közös kalandja 2007-ben esett meg, amikor M. Tóth Géza animációs rövidfilmjét, a Maestrót jelölték a díjra. Végül a szobrot nem sikerült hazahozni, de a hosszú szünet utáni első magyar Oscar-jelölés így is hatalmas sikernek számított.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.