Bevadul a szerelem - Két férfi, egy eset, avagy keresd a nőt!

2012.10.05. 7:28

Ha két férfi ugyanazt a nőt szereti, ráadásul még csak nem is utálják egymást ezért, az nem mindennapi eset. Amikor pedig a mexikói drogkartell művelt vezetőinek problémája akad a két férfival, a jól ismert francia mondáshoz folyamodnak: "cherchez la femme!".Vadállatok, kritika.

Nemrégiben egy forgatókönyvíró-mesterkurzus erejéig hazánkban járt Oliver Stone, aki olyan nagyszerű filmeket jegyez rendezőként, mint A szakasz, a Tőzsdecápák vagy a Született gyilkosok - de még "csak" forgatókönyvíróként is olyan mozikban működött közre, mint a Conan, a barbár vagy A sebhelyesarcú. Stone a kétnapos kurzus egyik felét az új filmjének, a Vadállatoknak szentelte: részben, hogy reklámozza kicsit a világpremier kapcsán, részben, mert ezen filmjének is jócskán akadnak tanulságai a forgatókönyvírók számára. Főleg az adaptációs technikák vonatkozásában: a Vadállatok ugyanis egy regényből, Don Winslow azonos című és magyarul is olvasható könyvéből készült (melynek az előzményregénye is megjelent már itthon A gandzsa urai címmel).

Forrás: UIP Dunafilm

A Vadállatok főhőse három kaliforniai fiatal, akik meglehetősen szokatlan viszonyban vannak egymással. A keménytökű, háborút is megjárt Chon (Taylor Kitsch), a széplelkű és pacifista Ben (Aaron Johnson), valamint a formásfenekű viráglány, Ophelia (Blake Lively) igazi édeshármasban tengetik mindennapjaikat a tengerparton, és ez tökéletesen meg is felel nekik így. Főleg, hogy pénz van dögivel: a srácok termesztik a legjobb füvet szerte a környéken, és nem kis tételben teszik. Erre azonban felfigyelnek a nagyobb halak is: mint például a kegyetlen "keresztanya" (Salma Hayek) vezette mexikói drogkartell, akik a hálózatuk részévé akarják tenni a srácok bizniszét. Amikor ők erre beintenek, a kartellfőnöknő elraboltatja a kissé kattant verőemberével (Benicio Del Toro) Opheliát, a srácok pedig kutyaszorítóba kerülnek. Viszont úgy tűnik, tényleg jobban szeretik mindketten a lányt az életüknél is, mert elhatározzák, hogy egy korrupt zsaru (John Travolta) segítségével visszaszerzik őt bármi áron.

Forrás: UIP Dunafilm

A Vadállatok nem sok időt szentel azon kérdésnek, hogy miként lehetséges harmonikus szerelem három ember között: néhány mondattal elintézi ezt a film narrátora, Ophelia - így akiket ez érdekel legjobban a sztoriból, azok csalódni fognak. Ehelyett a hangsúly a merész fordulatokkal teli, erőszaktól sem mentes átverősdire helyeződik, amely játék a drogkartell (belső feszültségektől sem mentes) figurái és a két fűlovag között zajlik. Mivel azonban mindezt Ophelia meséli el nekünk, érzékletes képet kapunk az ő börtönnapjairól is, mely során szinte közel kerül a magányos mexikói drogkirálynőhöz is. Talán ez a Vadállatok legfőbb baja: kétségkívül jól összerakott, szórakoztató film, simán elröppen az a két óra a moziban, ameddig tart - csak közben mintha nem tudná eldönteni, hogy igazából miről is akar szólni. Ez pedig Oliver Stone-tól meglepő fejlemény, mint ahogy a filmjének színpompásan profi, de meglehetősen jólfésült stílusa is. Viszont a mellékszereplők: Del Toro, Travolta és Hayek egytől egyig zseniálisak - mintha egy régi Oliver Stone-filmből léptek volna elő.

Forrás: UIP Dunafilm

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!

 Kiknek ajánljuk?
- akik gondolkodtak már el azon, lehet-e egyszerre két emberbe szerelmesnek lenni
- Oliver Stone rajongóinak
- akik egy csavaros, izgalmas filmre vágynak

 

Kiknek nem ajánljuk?
- akik abban reménykednek, hogy az édeshármas érzelmeiről fog szólni a film
- akik számára Stone régi filmjei jelentik az etalont
- akik elítélnek mindenféle drogfogyasztást

 

Miért vágták ki Uma Thurmant a Vadállatokból?http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120720-film-szorakozas-mozi-miert-vagtak-ki-uma-thurmant-a.html Salma Hayek kitiltotta kislányát a Vadállatok forgatásárólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120621-salma-hayek-kitiltotta-kislanyat-a-vadallatok-forgatasarol.html Öld meg magad, hogy élhessélhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120928-mozi-film-szorakozas-looper-a-jovo-gyilkosa.html Férfiak, akik mindent titkolnak - A legemlékezetesebb kémek a filmvásznonhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120926-mozi-film-szorakozas-ferfiak-akik-mindent-lelepleznek-minden-idok.html Tantermi halál utáni tantermi élethttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120921-lazahr-tanar-ur-mozi-film-szorakozas-tantermi-halal-utani.html Hollywood macsói együtt sztriptízelnekhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120809-mozi-film-szorakozas-hollywood-macsoi-egyutt-sztriptizelnek-a-magic.html

 

mozifilmprogramszórakozás