festőművész festmény kiállítás Bécs program Budapest tárlat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nap néha kisüt ugyan, de az időjárás még épp elég szeszélyes ahhoz, hogy a hétvégét - a szabadtéri programok mellett vagy helyett - egy remek kiállítással töltsd. A Life.hu Budapesttől Bécsig feltérképezte a három legjobb tárlatot, amelyeken garantáltan nem fogsz unatkozni.

1. Thorma János kiállítása a Nemzeti Galériában

Ha régen jártál a budai várban, és szívesen töltenél el egy kis időt szebbnél szebb festmények nézegetésével, akkor ott a helyed Thorma János festőművész, a nagybányai festőiskola egyik alapítójának tárlatán. A most nyíló kiállítás egy nemzetközi bemutató-sorozat utolsó helyszínén Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában lesz látható, ahol mintegy 120 alkotást csodálhatsz meg. A híres festő művészetén - akinek egyik híres mestere Székely Bertalan volt - olyan stílusokat követhetsz nyomon, mint a romantikus realizmus, a történelmi festészet, a naturalizmus és a nagybányai posztimpresszionizmus.

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Mikor?
2013. 02. 08.-05. 20.
Hol?
Magyar Nemzeti Galéria
Bővebb infó: http://www.mng.hu/

2. Pszichiátria: Károkozás és halálesetek

2013. február 7-én Európa számos nagyvárosa után Budapesten is megtekinthető lesz ez az izgalmas utazó kiállítás, amely a pszichiátria területén történő emberi jogi visszaéléseket mutatja be. A pszichiátriára a nagyközönség még ma is úgy tekint, mint olyan tudományra, amely az emberek mentális problémáira nyújt gyógymódot, de múltjáról és valódi eredményeiről kevesen tudnak konkrétumokat. A nagyközönség előtt ismert szaktekintélyek, mint pl. Wundt, Jung, Pavlov, "állatként" tekintettek az emberre, akit fájdalommal kell engedelmességre szoktatni. A mai pszichiátria legfőbb "gyógymódja" pedig a tudatbefolyásoló szerek egyre szélesebb körű használata - e szerek forgalma éves szinten 80 millió dollár. Ma világszerte mintegy 17 millió gyermekkel szedetnek pszichiátriai szereket olyan "rendellenességekre", amelyekről sosem bizonyították be, hogy orvosi értelemben betegségek lennének. Ezekről a tényekről kaphatsz információkat eredeti dokumentumfilmek által.

Mikor?
2013. február 7-17.
Hol?
Budapest, Mammut I. 3. emelet, 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.
Nyitva: minden nap 10-20 óráig

3. Nézegess meztelen férfiakat a Leopold Múzeumban

Bécsben, a mindig nyüzsgő osztrák városban jobbnál jobb kiállítások közül válogathatsz. Minket most a Meztelen férfiakról szóló tárlat csigázott fel, amely olyan kiváló művészek alkotásait mutatja be, mint például Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens, Paul Cézanne, Gustav Klimt, Edvard Munch, Egon Schiele, Maria Lassnig, Andy Warhol vagy Robert Mapplethorpe. A kiállításon az ókori Egyiptom, a görög vázafestészet és a reneszánsz fontos remekművei is láthatók. Különleges élményt nyújt két expresszionista festőművész, Egon Schiele és Richard Gerstl meztelen önarcképe, valamint a férfiúi meztelenséggel kapcsolatban végbement szemléleti változások bemutatása 1945 után.

Forrás: www.leopoldmuseum.org
Forrás: www.leopoldmuseum.org

Mikor?
2012.10.19.-2013.03.04.
Hol?
Leopold Múzeum, Bécs
Bővebb infó: http://www.leopoldmuseum.org/

Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!



Télűzés busókkal, jazz és kulináriahttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130201-buli-fesztival-program-programajanlo-februarra.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.