Nők, akik férfiként lettek sikeresek

siker foglalkozás munka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A történelem korábbi századaiban nőnek születni rendszerint egyet jelentett azzal, hogy viszonylag szűk tér kínálkozott az önmegvalósításra. Voltak azonban olyan nők, akik nem elégedtek meg a nekik osztott lapokkal, és többet akartak. Ambíciótól vezérelve vagy kényszerűségből attól sem riadtak vissza, hogy férfinak adják ki magukat és férfiként élve csináljanak karriert olyan területeken, ahol nőként sohasem kaphattak volna esélyt. A Life.hubemutatja a legérdekesebb eseteket.

1. Hua Mulán, a tábornoknő

Mulán balladája az egyik legismertebb kínai népdal, de a tehetséges katonanő alakja megjelenik népmesékben, legendákban, pártpropagandában és több filmben is. Mulán valószínűleg az 5. században élt, amikor a nomád törzsek folyamatos támadásai és fosztogatásai miatt minden hadrendbe állítható férfit besoroztak. A lány idős édesapja is rajta volt a listán, ám mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy a katonáskodással járó megpróbáltatásokat nem élné túl. Mulán ezért gondolt egyet, és férfinak adva ki magát bevonult az apja helyett. A mindennapokban persze nem volt egyszerű eltitkolni a valódi nemét. Önként vállalt például éjszakai őrségeket, hogy ne kelljen a többi katonával közös sátorban aludnia és felfednie előttük a testét. Különös viselkedése szemet szúrt a bajtársainak, provokálni kezdték és már-már verekedés lett a dologból, amikor egy másik újonc, Jin Yong közbelépett és felajánlotta, hogy megosztja a sátrát Mulánnal. Az elkövetkező tíz évben együtt harcoltak, együtt éltek és mély barátság alakult ki kettejük között. Jin Yongnak azonban fogalma sem volt, hogy Mulán valójában nő. Elkezdett vonzódni a barátjához, de mivel férfinak hitte, érzéseitől megriadt és titokban tartotta azokat.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Mulán története a Disney fivéreket is megihlette, így mesefilm is készült a hősies lányról

Mulán tehetséges katonának bizonyult és egészen a tábornoki rangig emelkedett. Fordulatot egy sérülés hozott, ami után egy Han Mei nevű lány ápolta. Sikerült előle is elrejteni a valódi nemét, így az alkalmi ápolónő beleszeretett a jóképű katonába, és könyörgött neki, hogy vegye feleségül. Ekkor már nem lehetett tovább titkolózni, Mulán bevallotta neki és Jin Yongnak is, hogy valójában nő. Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy Mulán és Jin Yong egymáséi lettek, és elhatározták, hogy a háború után összeházasodnak. Sajnos nem zárult hepienddel a történet, ugyanis egy csatában a férfi elesett, miközben Mulán életét igyekezett megmenteni. A csata után Mulán katonái előtt sem titkolózott tovább, ám ezzel csak még nagyobb megbecsülést vívott ki. A császár felajánlotta neki, hogy élete további részét udvaroncként élheti le, ő azonban csak arra vágyott, hogy a rengeteg megpróbáltatás után visszatérhessen a falujába.

2. Mária főhadnagy

Kísértetiesen hasonlít Mulán történetéhez Lebstück Mária sorsa, aki Lebstück Károly néven harcolta végig az 1848-49-es szabadságharcot és egészen a főhadnagyi rangig vitte. Mária azonban nem kényszerből vonult be, hanem azért, mert harcolni szeretett volna, és ennek az volt az egyetlen módja, ha férfinek adja ki magát. Tizennyolc éves volt, amikor kitört a bécsi forradalom, és a fiatal lány szinte gondolkodás nélkül csatlakozott az egyetemi légióhoz Lebstück Károly néven. Harcolt a márciusi, majd az októberi bécsi forradalom idején is, a harcok leverése után pedig Magyarországra szökött, hogy itt folytathassa a harcot. A kor elit alakulatához, a tiroli vadászokhoz került, ahol kitűnő katonának bizonyult: több csatában is részt vett férfiakat megszégyenítő elánnal. A kápolnai csatában is nagyszerűen küzdött, mégis fejsérülést szenvedett, és ezzel le is lepleződött valódi neme. A hadvezetés azonban meglepően liberálisnak bizonyult: érdemeit főhadnagyi ranggal ismerték el, és továbbra is számítottak rá a csatamezőn.

Forrás: www.dodfedglobe.ning.com
Forrás: www.dodfedglobe.ning.com

Romantikus fordulatokban ez a történet is bővelkedik, ugyanis 1849 májusában Buda ostrománál megismerkedett Jónák József tüzér őrnaggyal, a csata hevében szerelemre lobbantak, és nem is teketóriáztak sokat, két hónap múlva összeházasodtak. Az előzmények ismeretében nem meglepő, hogy lakodalmuk is fegyverforgatásba torkollott: az ellenség rátámadt a mulatozókra, az ifjú pár az ablakon menekült el, majd azonnal fegyvert ragadtak és felvették a harcot.

Sajnos ez a történet sem végződött hepienddel. Mária hamarosan várandós lett, kisfiukat azonban már az aradi várbörtönben szülte meg, ahol a szabadságharc leverése után raboskodott. Férjét tizenhat évnyi, vasban eltöltendő fogságra ítélték, amit nem élt túl, így soha nem találkozhatott a fiával. Rokonai közbenjárásának köszönhetően Mária mindössze fél évet töltött börtönben, szabadulása után Győrben telepedett le, ahol néhány év múlva másodszor is férjhez ment.

3. Margaret Anne Bulkley, a katonaorvos

Margaret volt az első brit nő, aki orvosi diplomát szerzett, mégpedig a 19. század első felében. Igaz, ehhez arra volt szükség, hogy férfinak adja ki magát és James Barry néven éljen élete hátralévő részében. A nemcsere ötlete Margaret liberális gondolkodású anyjának és nagybátyjának a fejéből pattant ki, tanulmányai során végig ők támogatták. Nem véletlen hát, hogy Margaret a nagybácsi nevét vette fel. Az egyetem elvégzése után a hadseregben kapott állást, sebészként kezdett dolgozni és nagyszerűen helytállt. Ő volt például az első brit sebész, aki 1826-ban sikeres császármetszést hajtott végre. Persze, nem tudta megtagadni női mivoltát, híres volt szociális érzékenységéről, ugyanis egész életében küzdött a katonák és családjaik jobb életkörülményeiért. Más szempontból is abszolút nő volt: intim viszonyt folytatott Lord Charles Somerset kormányzóval, ami hatalmas felháborodást keltett, ugyanis a közvélemény úgy vélte, hogy homoszexuális kapcsolatról van szó, amit akkoriban nehezen tolerált a társadalom. Egyéb tekintetben azonban Margaret meggyőzően alakította a szerepét, egyszer még párbajt is vívott.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Bármily hihetetlen, a baloldali "férfi" Margaret Anne Bulkley

A látszatot egészen haláláig sikerült megőriznie.1865-ben kissé különc, ám köztiszteletben álló katonaorvosként halt meg, ám ekkor kirobbant a botrány, hiszen a testét a temetésre előkészítő nő felfedezte, hogy a doktor valójában nő volt, és a különös felfedezését nem is titkolta. A hadsereget persze kínosan érintette az ügy, ezért minden eszközzel igyekeztek eltusolni. Elzárták például a doktor kartonját és egyéb olyan dokumentumokat, amik a nemére utalhattak. A botrányt sikerült elkerülni, ám a kiszivárgott részletek sokak fantáziáját izgatták, így számos spekuláció látott napvilágot. Lassan azonban felszínre kerültek a történet részletei: az ötvenes években egy történész hozzájutott a kartonhoz, és kijelentette, hogy James Barry valóban nő volt. Később pedig előkerült kéttucatnyi levél, amiket Margaret, illetve később James írt, és az íráselemzés megállapította, hogy a két személy ugyanaz.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Kövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.