szürkemarha fesztivál mozi kiállítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mit ajánl a Life.hu szeptember második vasárnapjára? A Magyarországon őshonos szürkemarhát népszerűsítő gasztrofesztivált, a napokban nyílt Chagall kiállítást és az izgalmas filmeket bemutató 10. CineFestet Miskolcon.  

1. Szürkemarha vigadalom - gasztrofeszt a Városligetben

A vigadalmat a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete hívta életre azzal a céllal, hogy ismét divatba hozzák ezt az egészséges húsfajtát. A múlt század fordulóján a magyar konyha még bővelkedett a szürkemarhából készült ételekben. A Városligetben vasárnap válogatott szakácsok és séfek készítik majd el az őshonos fajta húsát. Lesznek tehát delikát fogások és hagyományos bográcsos ételek is. Az autentikus paraszti kosztok közül kipróbálhatjuk például a slambucot, a lebbencset vagy a görcslevest. A kézműves vásárban kistermelői portékák, a borfaluban minőségi nedűk várják az érdeklődőket. Este pedig táncház zárja az egész napos népzenei fellépéseket, koncerteket.

www.szurkemarhavigadalom.hu
www.szurkemarhavigadalom.hu

Mikor?
2013. szeptember 15., vasárnap
Hol?
Budapest, Vajdahunyad vára
Bővebb infó: http://szurkemarhavigadalom.hu/

2. Chagall-Ámos kettős kiállítás

Izgalmas kiállítás nyílt tegnap a budai várban lévő Magyar Nemzeti Galériában. Marc Chagall világhírű festő 65 műve és a magyar Chagallként emlegetett Ámos Imre 45 alkotása került egymással párhuzamba. A két művész életükben mindössze egyszer találkoztak, 1937 őszén Párizsban, de összeköti őket a hányatott sors, a háború borzalmai, a zsidó hagyomány és vallás. Míg Chagall közel száz évig élt, Ámosnak csak 37 év adatott meg. A koncentrációs táborban elhunyt festő képei ezért komorabbak, mintegy ellenpontozzák az orosz-zsidó mester színpompás festményeit. A kiállításon Chagall Az Élet című monumentális, háromszor négyméteres műve is látható. Az 1964-ben készült, mintegy nyolcvan figurát ábrázoló alkotás most először hagyta el Franciaországot.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Mikor?
2013. szeptember 15., vasárnap
A kiállítás 2014. január 5-ig lesz nyitva.
Hol?
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria
Bővebb infó: http://www.mng.hu/

3. CineFest - a filmtermés színe-java Miskolcon

Gondolatébresztő, nyugtalanító és egyedi stílusú, sokrétű filmek várják az idén 10. alkalommal megrendezett színvonalas Jameson CineFest látogatóit. Miskolcon ezúttal is olyan nemzetközi műveket láthatunk, amelyeket Magyarországon először mutatnak be. Vasárnap versenyen kívül vetítik az ismert francia rendező, François Ozon (Vízcseppek a forró kövön, 8 nő) legújabb alkotását, a Fiatal és gyönyörűt. A film egy lenyűgöző szépségű 17 éves prostituált felnőtté válásáról szól. A versenyfilm kategóriában szerepel Robert Redforddal a Minden odavan, az olasz-chilei-német-spanyol koprodukcióban készült A jövő és a horvát újhullámos rendező, Arsen Anton Ostojia filmje a háború után magára maradt nőről, Halimáról.

www.cinefest.hu
www.cinefest.hu

Mikor?
2013. szeptember 15., vasárnap
A fesztivál szeptember 22-ig tart.
Hol?
Miskolc, Művészetek Háza
Bővebb infó: http://www.cinefest.hu/hu/nyito.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.