könyvadaptáció könyv mozi filmkritika filmismertető premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vágy. Befolyásolás. Bűn. Büntetés. Ha feltáratlanul hagyod a múltat, az megmérgezi a jelenedet. Örök érvényű igazság a mozivásznon, egy közelmúltban játszódó tragikus történelmi thrillerben.

Finoman nyomasztó filmet mutatok be a heti premierek közül, amely egyszerű szépségével megérteti, miért gond, ha hagyjuk szabadon garázdálkodni a rosszat. A német doktor egy epizódot idéz meg a második világháborút követő időszakból: megtudhatjuk, mit művelt doktor Mengele, miután lelépett a számonkérés elől Európából, ahol embereket - mások mellett több mint 3000 ikergyermeket - nyomorított és ölt meg az orvostudomány nevében brutális és megengedhetetlen kísérleteivel az auschwitzi haláltáborban.

Forrás: www.wakolda.com

A történet röviden: 1960. Argentína. Egy kislány (Lilith) játszik önfeledten a tengerparton és egy széparcú, negyvenes férfi figyeli minden mozdulatát, később összeismerkedik Lilith családjával és a panziójukba költözik. Az anya (Eva - Natalia Oreiro) bizalmába férkőzik, akivel németül beszélget, ugyanis a nő gyermekkorában náci szimpatizáns, német igazgatású iskolába járt Argentínában. Bár mosolytalan ember, tudományos felkészültségével és érveivel hamar meggyőzi az asszonyt arról, hogy orvosolni tudja a családot sújtó bajokat. Az anya ugyanis várandós és gyenge, ám a német doktor befolyásolására "magzatvédő" vitaminokat kezd szedni. Lilith koraszülöttségéből adódó fejletlenségére pedig hormonkezelést ajánl, amelybe a nő - férje tiltakozása ellenére - titokban beleegyezik.

A férjnek a családi panzió mellett babagyára van, ahol egyedi, kézzel festett babákat készítenek, a mellkasukban dobogó szerkezettel - szívvel. Az idegen iránt alapvetően bizalmatlan férfit azzal nyeri meg, hogy pénzt ad az üzem felfuttatására, bár mellékesen meggyőzi arról, hogy inkább egyforma, ám tökéletes szépségű babákat készítsenek a régi, egyediek helyett. A család tehát "a német doktor” befolyása alá kerül - a manipuláció eszköze minden családtagnál a vágy kiszolgálása, a látszólagos beteljesülés. A várandós mama gyarapodni, a lány fejlődni, a babagyári termelés növekedni kezd.

Eközben a német iskolában egy könyvtárosnő a náci könyveket, leveleket és iratokat dokumentálja, mielőtt megsemmisítenék azokat. A nőről kiderül, hogy izraeli nácivadász ügynök, aki rájön arra, hogy a német doktor valójában dr. Joseph Mengele, aki elvtársaihoz hasonlóan háborítatlanságot élvez a perónista Argentínában. (Bár az elnök, Juan Perón már nincs hatalmon, de szellemi öröksége egészen a nyolcvanas évekig hatott az ország szellemiségére.) Ezt az argentin környezetben nem is nagyon titkolják - az egykori SS-szörnyetegeket tiszteletteljes, támogató légkör veszi körül - a nácik és barátaik szabadon összejárnak, mulatoznak, titokzatos forrásokból pénzek érkeznek a "panoptikum" fenntartására.

Forrás: Origo

Csakhogy az események tragikus fordulatot vesznek: a kislány belebetegszik a hormonkezelésbe, a várandósság koraszüléssel ér véget, a babák tüdeje fejletlen, kevés a remény, hogy megérik a reggelt. Bár az apa végképp elveszti bizalmát "a német doktor" iránt, hagyja, hogy kezelésbe vegye az ikreket. Ugyanakkor szorul a hurok, Rudolf Eichmann elrablásáról és Izraelbe csempészéséről érkezik a hír. És miközben az egyik baba belehal a "gondos" kezelésbe - ő volt a német doktor kísérletében a kontrollcsoport - és Mengelét Paraguayba menekíti egy hidroplán, az anya zokogva jön rá arra, mekkora ára volt a tökéletességbe vetett bizalomnak: gyermekei életét kockáztatta a német doktor kezébe adva őket.

A tiszta szerkezeti felépítés (csábítás-bűn-büntetés) nem válik tanmesévé, a film maradandó érdeme, hogy a haláltáborok borzalmas, de ismert, archív képsorai helyett személyesen átélhető emberi konfliktuson keresztül ragadja meg a bűnös és áldozatainak viszonyát és a bűnbeesés erkölcsi dilemmáját.

Nézd meg a film előzetesét!

Két témába vágó könyv

Lucía Puenzo: A német doktor – A film alapjául szolgáló  kötetben Joseph Mengele dél-amerikai bujkálásának történetéből olvashatunk egy fejezetet – amely akár a valóságban is megtörténhetett. Argentínában több mítosz is született az éveken keresztül Patagóniában bujkáló náci orvosról, a szerző ezekből merítve beszéli el Mengele és Lilith történetét. A regény különleges, a fenyegetettségtől nyomasztó atmoszférája nem hagyja szabadulni az olvasót.

Emberkísérletek a náci haláltáborokban -  Magyar riportkötet szemtanúk és túlélők megrázó vallomásaival a haláltáborokban folytatott elképesztő orvosi kísérletekről. Az öt kiadást megélt könyv riportalanyai úgy döntöttek, hogy nem hordozzák tovább némán a sebeket. Megdöbbentő beszámolók a tudomány nevében elkövetett "álorvosi" kísérletekről. A vallomásokat periratok, jegyzőkönyvek, korabeli dokumentumok teszik még hitelesebbé.

A film több síkon érvényes tanulsággal szolgál, ezek közül ötöt ajánlok megfontolásra:

1. Ha feltáratlanul hagyjuk a múltat, az megmérgezi a jelenünket.
2. Az a természetes, ha a bűnt büntetést követi. Rendkívüli módon megmérgezi a társadalmat, ha a bűn nyomán szimpátia övezte mutyizás sarjad.
3. Ha valaki könnyű megoldást kínál vágyunk beteljesítésére, számoljunk a következménnyel: mindennek ára van.
4. A különbözőség, a másság szép: az alacsony, kövér vagy suta emberek is élhetnek teljes és boldog életet.
5. Ne bízz a mosolytalan, megszállott emberekben!

A német doktort mindenkinek ajánlom, aki szeret gondolkodni, és érdekli a múlt feldolgozása a személyes "kisvilág" szemszögéből.

Nagy ötlet: vidd az irodába a kiállítást! http://www.life.hu/kult/20140124-nagy-otlet-interju-vidd-az-irodaba-a-kiallitast.htmlMa a munkakeresés legsikeresebb formája, hogy megteremted a saját munkahelyedet. Egy fiatal testvérpár, Klementz Kata és Panni vállalkozása úgy indult, hogy befektető segítségével vettek egy gyárépületet...KultValaki csapja agyon Jennifer Lawrence-t! (18+)http://www.life.hu/kult/20140123-az-amerikai-botrany-premierjen-a-10-oscarra-jelolt-filmet-ismertetjuk.htmlMert túlságosan jól alakítja a depressziós, manipulatív feleséget, aki hülyére veszi a férjét, aki mindenki mást hülyére vesz, de az asszonnyal, Rosalynnel, nem boldogul. A szerep túlontúl hiteles - és bár a moziban jót röhögünk rajta, be kell látnunk, hogy a tükör egy kicsit sem torzít. Minden második házasságban ilyen asszony szívja a férje vérét - nálunk is. Csak kevesebb pénzért. Megnéztük az Amerikai botrányt.KultHol van a férfi? Megnéztük A nimfomániást (18+)http://www.life.hu/kult/20140117-lars-von-trier-a-nimfomanias-cimu-film-ismertetese-a-hazai-premier-kapcsan.html"A puncim meg én" - lehetne az alcím. A rendező, Lars von Trier férfi létére olyan női mozit alkotott, amely láttán elsősorban a pasik esnek ki a komfortzónájukból.Kult

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.