Hotelek a filmvászonról – Te hol szállnál meg?

Forrás: Fox Searchlight -
hotel mozi filmelőzetes premier szálloda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szállodában lakni szinte mindig utazást, de legalábbis ideiglenes élethelyzetet jelent.  Egy hotelban pedig a legkülönfélébb hátterű és szándékú emberek kerülhetnek kapcsolatba egymással - így rendkívül hálás terepet jelentenek a filmesek számára (is). Az éppen mozikba érkező Grand Budapest Hotel kapcsán a Life.hu összegyűjtötte a legszuperebb szállodás filmeket.

Psycho (1960)

A Bates Motel kis lepukkant útszéli fogadó, amelyet egy furcsa fiatalember üzemeltet a vele meglehetősen speciális viszonyban lévő anyja felügyelete alatt. Norman Bates szereti meglesni a náluk megszálló csinosabb hölgyeket, akikre azonban ennél sokkal komolyabb veszélyek is leselkednek, amit ékesen példáz a filmtörténet leghíresebb zuhanyjelenete. Tanulság: szállodában mindig zárjuk kulcsra a fürdőszobaajtót!

Meztelen diplomata (1963)

Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című örökbecsű krimijéből/krimiparódiájából készült a válogatásunk hazai darabja, melynek ugyan akadtak gondjai a rejtői humor filmvászonra való átültetésével, de még így is rendkívül szórakoztató mozi lett belőle, egészen parádés szereposztással. A bubópestis gyanúja miatt lezárt luxusszállodában a sok-sok rejtélyes figura mind egy titkos térkép után ácsingózik, ez pedig a legvadabb kalandokhoz vezet, amiket csak egy hotelben el lehet képzelni.

Ragyogás (1980)

Stephen King regényében és Stanley Kubrick filmjében nincsenek lakók a szállodában: a Szépkilátás Hotel téli álmát alussza, de ilyenkor is szükség van egy gondnokra, aki feleségével és kisfiával költözik be a kihalt folyosók, furcsa mintájú padlószőnyegek, gyanús csoportképek, kísértő ikerlányok, vért ontó liftek, és egyéb nyalánkságok közé. Csoda, hogy nem bírják túl jól?

Hollywoodi lidércnyomás (1991)

Barton Fink egy sikeres fiatal drámaíró, akit leszerződtet Hollywood, hogy nagy pénzért nekik dolgozzon. Át is költözik Los Angeles-be, csak épp nem képes írni egy sort sem — amin nem túlzottan segít a lakhelyéül szolgáló nyomasztó hotel, és a szomszédjában lakó sorozatgyilkos sem. A Coen-testvérek remeke alkotói válságról, művészet és pénz viszonyáról, filmiparról, és a leváló szállodai tapétákról szól.

Négy szoba (1995)

Hogy egy szállodában mennyi különféle szerzet és mennyi cifra történet fordulhat elő, azt a Négy szoba már a koncepciójával is hangsúlyozta: négy rendező (Robert Rodriguez, Allison Anders, Alexandre Roxwell és Quentin Tarantino) négy rövidfilmjéből áll, melyeket a helyszínül szolgáló hotel és a mindegyik történetben szerepet kapó szállodai londiner (Tim Roth) karaktere köt össze. A lakók között pedig olyanok fordulnak elő, mint Madonna, Antonio Banderas, Bruce Willis, Marisa Tomei, vagy maga Tarantino.

Millió dolláros hotel (2000)

Ha az eddigi szállodák kapcsán fura lakókról írtunk, akkor azt kéretik négyzetre emelni a Millió dolláros hotel vendégkörének elképzelésekor. A nevével ellentétben erősen lepukkant, külvárosi hotelben még a gyilkossági ügyben nyomozni érkező detektív is különös fazon, a krimiszálnál pedig sokkal érdekesebb a filmben a hangulatok játéka: a helyszíné, a színészeké (Milla Jovovich, Mel Gibson, Jeremy Davies), a képeké (rendező: Wim Wenders), és a zenéé (U2).

Grand Budapest Hotel (2014)

Egy kitalált kelet-európai ország, Zubrowka legelőkelőbb szállodája a Grand Budapest Hotel, melynek csak a nevében van köze a fővárosunkhoz. Wes Anderson rendező eddigi filmjeiben is híres volt az egészen egyedi látványvilágú és humorú fantáziák megteremtéséről (Holdfény királyság, A fantasztikus Róka úr, Édes vízi élet), ezt a hajlamát pedig most egy ódon szálloda falai között még inkább kiélheti. Mindehhez egészen lenyűgöző színészgárda áll a rendelkezésére: Ralph Fiennes, Edward Norton, Willem Dafoe, Bill Murray, Adrian Brody, Jude Law, Owen Wilson, Harvey Keitel, és még sokan mások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.