Kultúrcsemege: csillagok közé repít Odett

Fotó: Hencz Péter -
VIVA tévé Kultúrcsemege Odett lemezbemutató koncert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alternatív zene koronázatlan királynője, Odett 2010-ben kezdett szólókarrierbe, ami nagyon bejött neki. Sokasodnak a felkérések koncertre, zenei fesztiválokra, és új videoklipjeit átlagosan közel félmillióan nézik meg a népszerű videomegosztókon. A hazai zenetévé, a VIVA kedvence, olyannyira, hogy még saját gyártású realityjükbe is felkérték szereplőnek - erről is kérdezni fogom. Beszélgetésünk apropója pedig új lemeze, a Csillagtérkép, amelynek bemutatójáig már csak néhány napot kell aludnunk - erről megmutatunk egy gyönyörű dalt.

Szombat délután háromkor hívom telefonon, meglehetősen rekedten szól bele, aggódva kérdezem, hogy csak nem meghűlt a tavaszi szélben?

Nincs ilyesmiről szó! Két 90 perces koncertet adtam a héten, és beleadtam mindent - ez bizony együtt jár azzal, hogy utána pihentetnem kell a hangomat.

Fotó: Hencz Péter

Elnézést, hogy most mégis beszéltetlek. Nem láthattunk idén az M1 zenei versenyén, A Dalon, pedig tavaly nagyon népszerű voltál, azonos pontszámmal álltál a későbbi nyertessel ByeAlexszel és Vastag Tamással, és a zsűri hármótok közül téged juttatott a középdöntőbe. Idén miért hagytad ki ezt a megmérettetést?

Én úgy tartom, hogy vannak koncertes és vannak lemezes időszakok a zenész életében, én most inkább a lemezemre koncentráltam. Persze ez nem jelent teljes csendet, hiszen most is két fellépés jutott a hétre, mindenesetre a lemezre tartalékoltam most az energiát, nem a versenyzésre. Egyébként jó dolognak tartom ezt a műsort, mert általa egészen más közeg ismerhet meg, olyanok, akik még nem jártak a koncertjeimen.

Mi a te közeged?

Nehéz pontosan megfogalmazni a közegemet, az ötven főstől a többezresig, fiatalok, vagy idősebbek, ez elég színes!

Fotó: Hencz Péter

Gyorsan készültetek el a lemezzel, nagyon intenzív munka volt?

Nem, inkább lassan érlelődött: két éve írtuk meg az első dalt. Ez érdekes, mert az a címe, hogy Vége - és természetesen az lesz a záródal... szóval először a vége lett kész. A lemezen természetesen nemcsak énekelek, hanem szöveget írok, kitalálom az énekdallamot, konzultálok a zeneszerzőkkel. Mivel angolul írok, a magyar változatot szövegíróra bízom, akitől nem műfordítást várok, csak hogy hangulatában, gondolataiban adja vissza az általam írt eredetit. Sokan mondják, hogy már nem érdemes nagylemezt készíteni, mert teljesen megváltoztak a fogyasztói szokások, de szerintem ma is van súlya, muszáj komolyan venni és odafigyelni rá.

Van kedvenced a Csillagtérképről?

Igen, az Éjszakát nagyon szeretem. Sokat dolgozom Toldi Miklóssal, ezt a dalt is egyutt írtuk. A klipben is ő kísér, amit Hencz Péter rendezett.

Volt múltkor egy fura élményem tévékapcsolgatás közben, a VIVA-n láttalak téged a Stáb a tanyán szereplőjeként. Hát, nagyon nem a te közeged...

Azért vállaltam el, mert szerettem volna a fiatalokkal megismertetni a videket, amit nem feltetlenul gondolnak elsore syimpatikusnak, ezért nem is kerül általában reflektorfénybe. Jó ötletnek tartom ezt a műsort, mert megismertet minket a saját kultúránkkal és talán azt is sikerült érzékeltetni vele.

Visszatérve a lemezedre, az első felét már ismerheti a közönség, a másodikból pedig már szivárogtattatok ezt-azt. Aki a gyorsaságban hisz és mindig képben akar lenni veletek kapcsolatban, az hol találja meg a legfrissebbeket rólatok?

A Facebook-oldalunkon mindig mutatunk valami újat, ott követhetik az eseményeket és online premiert is tervezünk, szóval érdemes odakattintgatni. De a lemezbemutató koncert látogatóit is szeretnénk megajándékozni, ezért azt találtuk ki, hogy az elővételben megváltott jegyek tulajdonosai megkapják a lemezt ajándékba tőlünk.

A Csillagtérkép budapesti lemezbemutatójára április 11-én kerül sor az Akvárium klubban. Az elővételben váltott jegyek mellé ajándék Odett-CD jár! Az új albumot Odett és zenekara országos klubturnén és nyári fesztiválkoncerteken mutatja be. Itt követheted Odett aktivitásait, és ezt is érdemes megnézni!

A Kultúrcsemege egy olyan rovat, amelyben a riportalany is ad egy kis ajánlót. Neked mik a kedvenceid, mit ajánlanál?

Az én kedvencem Weöres Sándor: A teljesség felé című kötete, Fellini: Nyolc és félje a kedvenc filmem - ez lenne az első és a második ajánlatom. A harmadik pedig, hogy sétáljatok egyet vízparton - ez lehet a Balaton a Tisza vagy a Duna -, és töltődjetek fel a természet szépségei által!

Felhívás!

Megmutatnád magad 650 néző előtt estéről estére, mint Gryllus Dorka, Simon Kornél vagy Szente Vajk? Akkor felvételizz a Pesti Magyar Színiakadémiára színész vagy színpadi táncos szakra, és teljesítsd ki önmagad! Részletek itt!
Páratlan kezdeményezés: autistabarát előadás a Centrál Színházbanhttp://www.life.hu/kult/20140402-autistabarat-eloadas-a-central-szinhazban.htmlEl tudod képzelni, hogy egy előadás rettegést váltson ki belőled? Hogy szórakozás helyett összezavarodj és kiborulj? Hétköznapi szavakkal így lehet leírni azokat a reakciókat, amiket egy autista ember esetleg átélhet, ha színházba megy. De ha jól felkészítik rá, akkor ugyanúgy élvezheti, mint te meg én.Kult--Tiszeker Dániel: "Cseh Tamás-függővé váltunk valamennyien"http://www.life.hu/kult/20140401-interju-a-cseh-tamas-film-alkotojaval-tiszeker-daniel-rendezovel.htmlEgy kaposvári színészosztály olyan különleges Cseh Tamás-estet hozott létre, amelyet még Amerikába is meghívtak vendégszerepelni. Az útról road movie készült, amelyet koncerttel egybekötve láthatunk a Belvárosi Színházban.KultOrigoHotelek a filmvászonról – Te hol szállnál meg?http://www.life.hu/kult/20140318-hotelek-a-filmvaszonrol-kedvenc-szallodas-filmeinket-gyujtottuk-ossze.htmlSzállodában lakni szinte mindig utazást, de legalábbis ideiglenes élethelyzetet jelent. Egy hotelban pedig a legkülönfélébb hátterű és szándékú emberek kerülhetnek kapcsolatba egymással - így rendkívül hálás terepet jelentenek a filmesek számára (is). Az éppen mozikba érkező Grand Budapest Hotel kapcsán a Life.hu összegyűjtötte a legszuperebb szállodás filmeket.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.