Bodrogi Gyula 80 éves

Fotó: Hajdú D. András [origo] -
pmsza Vuk Bodrogi Gyula Süsü, a sárkány Nemzet Színésze Kossuth-díj születésnap Jászai Mari-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Április 15-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze.

A fiatal, pályakezdő Bodrogi Gyula elsősorban kortárs és klasszikus darabok karakterszerepeit játszotta, de hamar felfedezték komikusi tehetségét is, ettől kezdve ő lett az úgynevezett könnyű műfaj egyik legjellegzetesebb képviselője. Mint rendező is szívesebben nyúlt a habkönnyű, elsősorban zenés darabokhoz.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Filmszínészként is hamar a közönség kedvence lett. Első filmjét, a Külvárosi legendát Máriássy Félix rendezte 1957-ben, ezután szinte évente forgatott. Emlékezetes filmje volt a Házasságból elégséges - ebben akkori felesége, Törőcsik Mari volt a partnere -, a Hattyúdal, a Húsz óra és a Hogyan felejtsük el életünk legnagyobb szerelmét?

A 2000-es években is több filmben szerepelt, így például az Üvegtigrisben, de az ő hangján szólalt meg Süsü, a sárkány, a Kérem a következőt Csőrmestere és a Vuk kárörvendő varjúja.

Művészi munkájáért számos rangos elismerést kapott: 1962-ben és 1967-ben Jászai Mari-díjat, 1973-ban érdemes művész, 1983-ban kiváló művész címet. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2007 óta a Nemzet Színésze kitüntető cím birtokosa. 2009-ben a XIII. kerület díszpolgárává választották, a nyíregyházi Vidor fesztiválon életműdíjjal jutalmazták. 2012-ben a Prima-díjat és a Prima Primissima Közönségdíját vehette át, 2013-ban Szenes Iván-életműdíjat kapott.

Bodrogi Gyula ma is aktív, a Nemzeti Színházban a Johanna a máglyán című darabban Lisztes molnárt, Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékában Ádámot alakítja.

A színész ma 80 éves, isten éltesse sokáig!

(forrás:wikipedia, mno)

A legkedveltebb városok között Budapesthttp://www.life.hu/kult/20140409-a-tripadvisor-kozossegi-portal-szerint-a-vilag-21-legkedveltebb-varosa-budapest-az-elso-isztambul.html A világ huszonegyedik legkedveltebb úti célja lett Budapest, a legnagyobb turisztikai közösségi portál, a Tripadvisor felhasználóinak szavazatai alapján. Kult--Ennyi minden történt április 6-ánhttp://www.life.hu/kult/20140406-aprilis-6-an-tortentek-petrarca-laura-szerelem-matyas-halala-szomoru-vasarnap-olaszorszagi.htmlNagy nap az életünkben idén április 6-a függetlenül attól, hogy melyik pártra is adjuk le a voksunkat. Az országgyűlési választások végeredménye azokat is lázban tartja, akiknek a mindennapjait nem hatja át a politizálás vagy akik csak éppen annyit foglalkoznak vele, amennyi a mindennapi életüket befolyásolja. A Life.hu ennek alkalmából összeszedett néhány olyan eseményt, amelyek mind-mind április 6-án történtek.KultOrigoSzombaton itt a világvége a vikingek szerinthttp://www.life.hu/kult/20140220-a-vikingek-szerint-szombaton-jon-a-vilagvege.htmlA skandináv mitológia tanulmányozói úgy vélik, már száz napja elkezdődött a világvégéhez vezető folyamat, amely szombaton az istenek mindent elpusztító csatájával válik befejezetté.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.