Gera Zoltánt választották a nemzet színészének

Forrás: MTI/Nándorfi Máté -
halál Gera Zoltán (színész) Szabó Gyula pmsza Nemzet Színésze
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gera Zoltán Kossuth-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották kedden a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Szabó Gyula helyére. Az érintett örömmel és hálával fogadta kollégái döntését.

„Kimondhatatlan öröm a cím elnyerése, szívet melengető érzés a kollégák megbecsülése. 90 éves vagyok, és nehezen tudom kifejezni az örömömet" – így reagált Gera Zoltán a hírre az MTI-nek. Hozzátette: "Hálás vagyok kollégáimnak a megbecsülésért, amely egy olyan életút végén következett be, amelynek az eleje nagyon rögös volt." Felidézte: a színművészeti elvégzése után évekig a Magyar Néphadsereg Színházánál csupán statisztált, epizódszerepeket játszott.

Gera Zoltán (jobbra) és Cserna Antal Forrás: MTI/Nándorfi Máté

A hírrel Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója hívta fel délután, és gratulált elsőként a cím elnyeréséhez, majd hamarosan újra csöngött a telefon, Haumann Péter fejezte ki jókívánságait. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a Nemzet Színésze címet viselő művészek döntöttek arról, hogy az április 4-én elhunyt Szabó Gyula helyére Gera Zoltán kerül a testületbe.

A színház közleménye szerint kedden délután sorban érkeztek a Nemzeti Színházba a nemzet színészei: Tordy Géza, Bodrogi Gyula, Máthé Erzsi, Haumann Péter, Törőcsik Mari, Molnár Piroska és Avar István foglalták el helyeiket a titkos tanácskozáson. Psota Irén, Berek Kati, Király Levente és Sztankay István telefonon adták le voksaikat.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet először 2000. augusztus 22-én adták át, a halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Meghalt Komlóssy Erzsébet operaénekeshttp://www.life.hu/kult/20140422-komlossy-erzsebet-operaenekes-elhunyt.htmlÉletének 81. évében, kedden elhunyt a Kossuth-díjas operaénekesnő, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze.KultGuinness-rekord lett a gyulai tojásvárhttp://www.life.hu/kult/20140422-guinness-rekord-lett-a-himes-tojasbol-felepitett-gyulai-var-makettje.htmlA gyulai vár makettjét több mint 10 ezer hímes tojásból rakták össze.KultOrigoBartókkal és sárga pillangókkal búcsúztak el Márqueztőlhttp://www.life.hu/kult/20140422-gabriel-garcia-marquez-nobel-dijas-kolumbiai-irotol-sarga-rozsakkal-lepkekkel-es-bartokkal.htmlKedvenc sárga virágaival és főműve, a Száz év magány jellegzetes motívumával, sárga lepkékkel búcsúztatták tisztelői a Nobel-díjas kolumbiai írót a mexikóvárosi kultúrpalotában tartott hétfői gyászszertartáson.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.